Terugschieten kan niet

Het warme weer zo vroeg in het jaar is niet alleen goed, het heeft ook zo zijn tol. In de kas loopt de temperatuur op tot wel zestig graden. Zaailingen schroeien weg. In de moestuin besluit de spinazie dat het tijd is om zich voort te planten.

Asperges

De asperges lijken wel 10 cm of meer per dag te groeien. Als zich een of twee "melden" zet ik er een bloempotje over. Maar als ik een dag niet controleer, duwt de plant de pot omhoog. Het wordt een hoedje en de asperge wordt krom.

Aspergebed

Asperge met hoed

Asperge - krom

Spinazie schietSpinazie

Spinazie houdt eigenlijk niet van hoge temperaturen, dan gaat het schieten. Vorig jaar was het in maart al erg warm. Ook toen schoot de spinazie. De bloemknoppen zijn zichtbaar. En terugschieten kan niet. Dat wordt snel oogsten en eten wat je eten kan.

 

Geum rivale

geum rivaleEen aantal zaailingen van sierplanten zijn bezweken onder de hitte. Van andere moet worden gevreesd of het zaad ooit nog zal kiemen. De temperatuur is dermate hoog dat – net als bij een goedwerkende composthoop – het leven uit het zaad wordt gedreven.

Vorig jaar had ik Geum rivale (knikkend nagelkruid) opgekweekt. Dit is een plant voor wat vochtige grond en de bestemming was onze vijverrand. Dit jaar had ik opnieuw zaad van de RHS verkregen en gezaaid. De vorig jaar gekweekte planten stonden nog in potjes en heb ik twee weken geleden in een royale bui – "Ik heb net weer een heleboel gezaaid." – aan vrienden weggegeven. Geum rivale is bezweken.
(De foto is geleend van Internet.)

Plaats een reactie