Mens gevoelig voor magnetisme

Recent onderzoek toont aan dat de mens gevoelig is voor veranderingen in magnetische velden. Zeer veel dieren gebruiken het aardmagnetisch veld om zich te oriënteren. Dus waarom neemt de mens het niet waar. Of dus toch wel?

Trekkende palingen en andere vissen, insecten en vogels (duiven), ze gebruiken de aardmagnetische velden om over grote afstanden te navigeren. Die gevoeligheid noemt met magnetoreceptie en ze komt bij gewervelde en ook ongewervelde dieren voor. Maar of wij mensen ook reageren op die velden, was tot nu toe vrij onduidelijk.

Natuurlijk kennen we de mensen die erover klagen dat ze last hebben van zendmasten en hoogspanningsleidingen.  Meest van tv, maar misschien bent u het wel. Of een familielid.


Insectensterfte

Met de komst van 5G – en eigenlijk al eerder bij 4G – duikt de discussie op of de insectensterfte niet aan de magnetische velden is te wijten. Het kan. Maar de insectensterfte is ook in Duitsland enorm en wie vaker door dat land koerst, weet dat het 4G-netwerk daar verre van Flachendeckend is. Wel voor 93% van de Duitsers binnen bereik. Maar die leven meest in stedelijke agglomeraties en het land is groter dan dat.


The Scientist schrijft op 18 maart 2019 over een onderzoek dat op diezelfde datum in eNeuro is verschenen. Wij van MergenMetz zijn geen hersenwetenschappers, maar duidelijk is dat een veranderend magnetisch veld wel degelijk invloed had op de hersenen van vrijwilligers. Volgens de onderzoekers nemen de mensen veranderingen (rotaties) in aardmagnetische velden waar, zonder het te beseffen.
Ze schrijven: “Onze resultaten geven aan dat op zijn minst enkele mensen veranderingen in het aardmagnetisch veld omzetten in een actieve neuraal reactie.”


Nader onderzoek

Ze hopen dat hun werk aanleiding vormt tot nader onderzoek.

Gezien de bekende aanwezigheid van hoogontwikkelde geomagnetische navigatiesystemen bij allerlei dieren, is het niet vreemd als enkele functies van onze jager-verzamelaar-voorouders nog bij de mens voorkomen. Alleen de volledige omvang en betekenis ervan moet nog worden ontdekt.”

Opmerkelijk was dat werd gereageerd op horizontale rotaties als het veld naar beneden was gericht, zoals op het noordelijk halfrond. Omgekeerd werden geen reacties in de hersenen waargenomen. De onderzoekers concluderen dan ook dat de lokale bevolking zich biologisch heeft afgestemd op “hun” magnetisch veld.

Ze schrijven ook dat we wellicht ons voorouderlijk magnetosensorisch systeem zijn verloren of er ontbreekt simpelweg een verband met ons bewustzijn.


Links de theoretische kooi, rechts de echte kooi van Faraday.

Blinde test

In het verleden is er wel meer onderzoek gedaan. Onder andere door geblinddoekte mensen hun weg te laten vinden op basis van een magnetisch veld. Iets dat lastig te reproduceren was.

Bij dit recente onderzoek werd de hersenactiviteit geresisteerd met behulp van EEG. De proefpersonen waren gevat in een kubus, een kooi van Faraday, die ongewenste magnetische velden buiten hield.

Het onderzoek werd gedaan door onderzoekers van California Institute of Technology (Caltech), Universiteit van Tokio, Princeton Universiteiten Tokyo Institute of Technology.  Er waren 34 volwassen vrijwilligers (24 man, 12 vrouw) tussen 18 en 68 jaar en van diverse afkomst (Europees, Azië, Afrika, native Amerikaans)

Samenvatting voor hen die niet willen lezen


Plaats een reactie