Mooie judaspenning

Bomen staan al in blad of botten, fruitbomen bloeien en in de siertuin laat de judaspenning zich van zijn beste kant zien. We hebben de gewone paarse en een witte.

Op onze overwegend arme zandgrond doet de judaspenning het goed. Net als het vingerhoedskruid en de koekoeksbloem, zaait hij zich lustig uit en is het telkens weer een verrassing waar er een opkomt.

Judaspenning 1Judaspenning 2
De Nieuwe Tuinplantengids van Wim Oudshoorn zegt dat Judaspenning wel van humus in de grond houdt en van licht beschaduwde plekken. Dat laatste lijkt waar, dat eerste? Zo humusrijk is het hier niet. Maar 'houden van' is geen absolute voorwaarde.
 

Cultivars

Judaspenning (lunaria annua) zijn kent verschillende cultivars. De 'authentieke' is de paarse. Daarnaast is er een witte (alba) en zijn er 'variaties op paars' tot aan lichtblauw (l. annua Corfu Blue)
Judaspenning is tweejarig. Ze maakt een vrij ronde zaaddoos ter grootte van een munt. Er is ook een vaste judaspenning (lunaria rediviva), deze heeft ietwat langwerpige zaaddozen.

Judaspenning close up 2Judaspenning close up 2a

Judas Iskariot

Waarom judaspenning naar Judas Iskariot verwijst is een beetje vaag, behalve dan natuurlijk de ronde, penningvormige zaaddozen. Men zegt dat daar waar Judas zich verhing, en de zilverlingen uit zijn hand op de grond vielen, deze plant opkwam. Leuk verzonnen, maar daar trappen we niet in.
In het Duits heet hij trouwens (o.a.) Judas-Silberling. In het Engels annual honesty. Hoezo eerlijkheid? Hoezo annual? Het is een tweejarige. 

Plaats een reactie