Te veel vitaminen is niet goed

"Zo gezond is superfruit nou ook niet" luidt de kop van het artikel in het Kennis-katern van De Volkskrant. Het artikel had net zo goed kunnen heten: "Door te veel vitaminen neemt het sterfterisico met 16% toe." Het gaat in op de gezonde fruitsappen die vandaag de dag de markt figuurlijk overspoelen.

Vrije zuurstofradicalen

SUperfruit passieflora WikicommonsAntioxidanten hebben we nodig om vrije zuurstofradicalen te bestrijden. Dat is de boodschap die ons de afgelopen jaren tussen de oren is gehamerd. Vrije zuurstofradicalen komen vrij bij de stofwisseling. Veroudering, roken en uv-straling van de zon bevorderen de toename ervan. Vrije zuurstofradicalen op hun beurt stimuleren tumorvorming en hart- en vaatziekte. Weg ermee, zou je denken.

Vitaminen

Antioxidanten, als vitamine C, E en A (bètacaroteen) vangen vrije zuurstofradicalen weg. Maar te veel vitaminen innemen heeft weer schadelijke gevolgen. Ons lichaam wil een subtiel evenwicht. De opname van vitamine A en E luistert vrij nauw, vitamine C kan rijkelijk worden geconsumeerd.
Uitgebreide studies hebben aangetoond dat "inname, het slikken van antioxidanten als bètacaroteen, vitamine A en vitamine E contraproductief werkt: het sterfterisico neemt juist toe, met 16 procent" [citaat uit De Volkskrant die op haar beurt de Journal of the American Medical Association citeert].

Gewoon doen

Frabrikanten van gezonde vruchtendranken zijn niet blij. Ze bestrijden de resultaten. Maar voedingshoogleraar Kok zegt waarschuwend dat je met een glas SuperFruit-sap de hele dosis voor een dag binnen hebt. Als je een tweede glas neemt, of extra fruit eet, ben je (dus) onverstandig bezig omdat je de tegen de grenzen aan eet.
Het beste is eigenlijk deze super fruitdranken te negeren en gewoon gezond groente en fruit te eten.

Lees hier het Volkskrant-artikel. (Vanwege de houding van de dagbladen als het gaat om auteursrechten het het Internet, hebben wij links naar hun websites verwijderd.)

Afbeelding: Wikicommons, Passiflora aerulea 

Plaats een reactie