Nieuwe planten

Om het nieuwe tuinjaar goed te beginnen hebben wij een mooi assortiment van eetbare planten en heesters samengesteld. Gedeeltelijk zelf gekweekt, maar we hebben ook ingekocht.

We hebben een uitstekende relatie met Peter Vanlaerhoven van Lowgardens Nurseries in Wernhout. Een fantastische kweker die in harmonie met de natuur werkt en vaak bijzondere soorten en variëteiten heeft gekweekt. Wernhout ligt schier op de grens met België, ongeveer boven Antwerpen.

Afhalen
In onze webshop kun je alle planten zien. Je kunt in vanaf april op een zaterdag langskomen – zie openingstijden – of je kunt ze bestellen en later afhalen; wij verzenden planten niet, dat vereist speciale verpakking en de aantallen die wij hebben zijn gering en de diversiteit te groot.
Qua afhalen zijn we flexibel en je kunt bij je bestelling aangeven wat voor jou handig zou uitkomen.
Sommige planten leveren we nu nog niet omdat we eerst willen controleren of ze weer goed uitlopen in het voorjaar. Dat gaat dan vooral om de vaste planten en kruiden. Maar je kunt ze natuurlijk wel bestellen, dan zetten we ze voor je apart, en kun je ze later afhalen. Onze voorraad is niet oneindig. Dat geldt overigens ook voor onze zaden!

Maar omdat ik het niet kan laten heel kort een paar bijzondere dingen die we nieuw in ons assortiment hebben dit jaar:

Een bijzondere vlier: Sambucus nigra ‘Viridis’. Een 17e-eeuwse selectie vruchtselectie van de gewone vlier met groenig-witte bessen in plaats van zwart-paarse. De planten zijn nog vrij klein, maar vlier kan op een goede standplaats (rijke grond, niet te droog) snel groeien. Overigens doet vlier het bijna overal wel. Dat de bessen van deze variëteit niet zwart worden heeft voordelen: vaak vinden vogels witte bessen minder snel, en de bessen (of de resulterende vogelpoep) maken minder vlekken op je terras of je schone wasgoed.

Twee soorten prachtige Albizia’s (of zijdeboom, of slaapboom). Een roze-bloeiende (Albizia julibrissin ‘rosea’) en een goudgeel bloeiende (Albizia kalkora, zie foto hiernaast). De bloemen zijn eetbaar, ze worden als tempura gefrituurd, maar je kunt er ook siroop van maken net als van vlierbloesem. Vooral een prachtige heester met schitterend samengesteld blad dat speelt met het licht. De planten zijn nog vrij klein maar kunnen snel gaan uitgroeien tot meerstammige heesters.

Een heel stel verschillende rassen van de honingbes (Lonicera cearulea). Een vrij laag blijvend houtig struikje dat al vrij vroeg in het jaar erg lekkere blauwe bessen krijgt. Ze hebben baat bij kruisbestuiving, vandaar ook dat wij verschillende rassen in de verkoop hebben: Atut, Duet, Elua en Blue Velvet. Elk met net andere kenmerken, maar als je een mix aanplant, zit je altijd goed.

En tenslotte nog even de specerijstruik in de spotlight. We hebben twee soorten: de ‘westelijke’ Calycanthus occidentalis en de ‘oostelijke’ Calycanthus floridus. Allebei zijn het prachtige struikjes, ze lijken sterk op elkaar. Ze hebben schitterende donkerrode bloemen. ‘Floridus’ zou in principe iets kleiner moeten blijven (2-3 meter) dan zijn Californische neef ‘occidentalis’ (3-4 meter). De gedroogde bast wordt vermalen en geldt als alternatief voor kaneel. Onze planten zijn nog vrij klein, ze groeien middelmatig snel.

2 gedachten over “Nieuwe planten”

  1. Hoi,
    Met veel interessse recente blog gelezen. De tekst betreffende Calycanthus trok mijn aandacht. Calycanthus is niet groenblijvend, maar bladverliezend. Ik heb de soorten vroeger gezaaid. Er is ook een Chinese soort, die geeft in mijn tuin elk jaar talloze zaden. Vroeger zaaide ik de zaden. Tussen de soorten uit de U.S.A. en de Chinese soort bestaan veerschillende kruisingen.

    Groeten, Huub Pisters lid Dendrologische vereniging

    Beantwoorden
    • Hallo Huub,
      Je hebt volkomen gelijk. In de teksten van de webwinkel stond het wel goed, maar in het artikel niet. Ik heb het aangepast; dank voor je oplettendheid. Onze eigen Calycanthus is momenteel ook volkomen kaal!
      Hartelijke groeten,
      Maartje van den Berg (vrijwilliger bij MergenMetz)

      Beantwoorden

Plaats een reactie