We ergeren ons er allemaal wel aan. Heb je net fraaie compost opgebracht, gezaaid, water gegeven en de volgende dag zie je dat precies daar een kat zijn behoefte heeft gedaan. Kraut & Rüben geeft een paar tips.
Kraut & Rüben is een Duits (moes-)tuinblad. Wij vinden het, vergeleken met veel Nederlandse tuinbladen, een erg goed tijdschrift. Maar ja, het is in het Duits en daar hebben nog velen wat moeite mee.
Vooropgesteld, wij hebben twee eigen katten rondlopen die soms mollen, maar voornamelijk muizen vangen. Want die dieren hebben we ook heel veel. En muizen vinden zaailingen van bepaalde gewassen erg lekker.
Poep aan je vingers
Behalve de schade aan je zaai- of plantwerk, is er een gezondheidsrisico. Als je pech hebt, grijp je in de kattenpoep en blijft het aan je vingers kleven. Dit kan ziektes overbrengen, zoals toxoplasmose. Dit kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, leiden tot miskraam of, later in de zwangerschap, leiden tot vroeggeboorte of aangeboren afwijkingen.
Ook al heb je veel last van katten, zorg er toch voor dat je je diervriendelijk gedraagt. Het doel is om uw moestuin zo onaantrekkelijk mogelijk te maken zonder de katten te schaden.
De tips van Kraut & Rüben
1. Maak het de dieren moeilijk om bij het bed te komen
Wij hebben de moestuin met beuken omhaagd – dat is achteraf gezien wel mooi maar niet slim, want dat is weer een ideale habitat voor de wortel– en uienvlieg – en in de haag zit kippengaas, pakweg ook 40 cm in de grond ingegraven. Dat gaas is om konijnen te weren; jaren geleden was onze moestuin een nieuwe Waterschapsheuvel. De haag en het gaas vormen een drempel voor de katten. Maar soms springen ze op de poort en, hoppa, eroverheen.
Verse bedden met een mooie, gezeefde laag compost zijn onweerstaanbaar voor de kat. Je kunt kleine bedden omheinen met dicht boven elkaar liggende draden. En/of steek allerlei takken in de randen van het bed. Dat is misschien mooier.
Voor grote bedden is het misschien handiger de ruimte voor de kat klein te houden. Zodat ze niet kunnen liggen of krap zitten. Dicht opeen staande planten zijn hier het halve werk. De tweede helft, want in het begin zijn de planten nog klein. Gebruik stenen of hout (stronken) om de open ruimte tussen de planten te beperken.
2. Verander de bodemtextuur
Hiervoor hadden we het over mooie, gezeefde compost. Dat is lekker zacht. Daar houden katten van. Dus verander de oppervlakte van de aarde met bijvoorbeeld grove mulch, houtsnippers, takken van rozen of andere doornendragers, distels. Er zijn ook doorn-/spijkerroosters in de handel, tegen marters en katten. Dat heeft natuurlijk een prijskaartje.
3. Gebruik planten die katten afweren
Katten hebben een goede neus. Zet geurgevoelige planten in de (moes-)tuin. Zoals de Coleus comosus, die in het Duits de veelzeggende naam Verpiss-dich-Pflanze draagt. Of in het Engels piss-off plant. Die verspreidt een reuk die katten, honden, konijnen, vossen en andere dieren op afstand houdt. Coleus canina heeft dezelfde reputatie. In Nederland wordt C. cocomus niet breed aangeboden, C. canina daarentegen wel, onder de naam kattenschrik.
En verder houden katten niet van:
- pepermunt (Mentha x piperita),
- citroenmelisse (Melissa officinalis),
- kerriekruid (Helichrysum italicum),
- lavendel (Lavandula angustifolia) en
- wijnruit (Ruta graveolens)
4. Gebruik geurintensieve huismiddeltjes tegen katten
Behalve “stinkende” planten, houden katten ook niet van:
- schillen van citrusvruchten (sinaasappels, citroenen)
- gehakte knoflook
- gemalen peper
- koffieprut (wat ook een goede, langzame meststof is)
- vers gemaaid gras als mulchlaag (dat houdt ook allerlei insecten tegen en het composteert)
Nadeel is dat die geuren snel verdwijnen en als het een keer regent kan je weer opnieuw met de pepermolen door de tuin gaan.
5. Lokale regenbui
Katten houden graag hun vachtje droog. Dus ze houden niet van regen en ook niet van een gerichte straal water. Hiervoor is wel een heterdaadje nodig. En de tuinslang. Kraut & Rüben zegt: de waterstraal mag niet te hard zijn en ook niet rechtstreeks op de kat worden gericht. Dus je moet een zeer plaatselijk regenbuitje simuleren. Maar zou de kat ervan leren? Wij betwijfelen dat. Maar het verjagen levert ongetwijfeld een gevoel van genoegdoening.
6. Tijgermest
Dat schijnt ook te helpen. Maar dan moet je wel bij een dierentuin in de buurt wonen en die dierentuin moet de mest ook willen afstaan.
7. Kattenschrik
Ecostyle biedt KattenSchrik, heeft lavendel en methylnonylketon, dat in de wijnruit zit, in waterbestendige korrels verpakt. Dit zou lang moeten werken. Een busje kost tien euro en zou goed zijn voor 50 m2 tuin.
Ik lees altijd met veel plezier jullie nieuwsbrief. Zelf heb ik ook katten, maar ik heb een ander trucje…
Als ik heb gezaaid, leg ik daar een vogelnet over, zo een groen plastic net dat je ook gebruikt om vogels uit fruitstruiken/bomen te houden.
Je zet die op een paar punten vast met een stokje en klaar.
Zodra het gezaaide komt boven piepen haal je het net weg.
Je kan ze steeds hergebruiken en kost niet veel.
De kruiden (vooral wijnruit) worden opgegeten door de slakken…
Veel succes ermee!