Indeling moestuin

Plattegrond moestuin

De moestuin is links 20 x 10 meter en rechts wat kleiner. Met de kassen erbij is het toch wel tegen de 400 m2.
Het geheel is omheind met aan de westzijde een meidoornhaag en aan de noord- en zuidzijde ca. 1,60 meter hoge beukenhagen.


WORD

Voor onze moestuin geldt het woord WORD (Edward C. Smith: The Vegetable Gardener’s Bible):
Wide rows
Organic
Raised beds
Deep soil


Wisselteelt

Er is een zesjaars roulatiesysteem gekozen. In twee bedden staan dezelfde soort groenten. Daarmee kan alles worden geteeld in de tuin. Plantgroepen verhuizen elk jaar twee bedden. Het is ingericht volgens de richtlijnen Handboek Ecologisch Tuinieren van VELT (hoofdstuk VI Planning). Daarin wordt uitvoerig ingegaan op roulatietijden enzovoorts. Op zandgrond, en dat hebben we, raden ze voor kolen en aardappel zes jaar aan.

2004 2005 2006 2007
1 kool bladgroenten vrucht wortel
2 bonen kool bladgroenten vrucht
3 aardappel bonen kool bladgroenten
4 wortel aardappel bonen kool
5 vurcht wortel aardappel bonen
6 bladgroenten vrucht wortel aardappel

Met de oppervlakte die ik heb en de arme zandgrond – die steeds rijker wordt – doe ik amper aan voorteelt en nateelt. Hoewel in het zaaischema natuurlijk een enkele keer een opvolger wordt voorzien voor een vroeg geoogste groente, zoals bijv. spinazie.


Combinatieteelt

Dat is mij te ingewikkeld en vergt vrij veel aandacht, studie en experimenteren. Er wordt uitgegaan van plantgroepen die elkaar goed kunnen verdragen en misschien ook voor elkaar insecten afstoten. Dan liggen rijtjes verschillende groenten naast elkaar.

Wij zetten wel uien en sjalotten tussen de wortels, wel mierikswortel tussen de aardappelen en bijv. agastache tussen de kolen

[1].


Grootte bedden

bedden in aanleg winter
De bedden in aanleg. Rechts potten over de artisjokplanten

De bedden 1A-1B t/m 6A-6B zijn ca. 1,25 m breed en 6 meter lang. Met lange benen kun je er wijdbeens overheen staan. In elk geval met een behoorlijke stap overheen komen. Het voordeel is dat je van beide kanten tot over het midden komt en (dus) goed kunt wieden of zaaien.


Aan de westzijde zijn twee bedden van 6 x 1 meter met vaste planten: Brave Hendrik en asperges.
Het bed aan de noordzijde – dat dus heel veel zon ontvangt omdat het “op het zuiden is” – is 10 x 1,75 meter. Hier staan vast kruisbessen en artisjokken.


Aan de tegenovergestelde kant staan de aardperen. Ook vast. Deze groeien met gemak boven de haag uit. In de latere zomer nemen ze wel licht weg voor de daarachter liggende planten. Het is niet anders.


Maak het bed niet breder dan een meter. Het is nu bij ons met 1,25 meter toch soms wat lastig. We moeten af en toe net iets te ver reiken.

Verhoogd

De bedden zijn ca. 20 cm verhoogd door langs de randen ruwe planken te plaatsen: eiken, sequoia, red ceder. Niet dat de houtsoort iets uitmaakt, trouwens. Daartussen liggen paden van houtsnippers. Op de paden is oost-west richting kan een grote kruiwagen rijden.

Plaats een reactie