Zaaien

De zaai-instructies zijn, voor wat betreft de groenten, bij de plantensoorten aangegeven. Hier hebben we het over zaaien in bakjes en in potjes.

Zaaigrond

IMG_6140

Voor het zaaien in bakjes maak ik zelf zaaigrond door wat zand te mengen met compost en het dan door een fijne zeef te halen.

De zeef is bij tuin(web-)winkels te koop. Maar ook bij de betere bouwmarkt (de mijne komt van Bouwmaat.)

Ik zaai in voedselbakken, die van de Chinees. Niet dat wij vaak Chinees eten, maar ze zijn bijv. bij Hanos (of Makro) te koop en kosten niet veel. Zaaien, even met de plantenspuit erover en het transparante plastic deksel erop. Vervolgens wachten….

Perspotjes

Je kunt natuurlijk plastic potjes gebruiken – doen we ook – en Jiffy bakjes kopen, die in de grond verteren. Dat is duur. Makkelijker is om zelf potjes te maken. 

Koop een pottenpers. Ik heb de mijne jaren geleden via Oranjeband Zaden gekocht. Een stalen, die vier stuks tegelijk maakt. Ze zijn er ook groter, en kleiner. En van kunststof, maar dat lijkt mij te zwak voor het botte werk van persen.

– geen foto –

Maak van compost of potgrond en water in een teiltje of speciekuip een niet te natte modder.

Druk de pottenpers een paar maal stevig in de modder, zodat ze gevuld raakt.

Plaats de gevulde pers (de modder blijft hangen – te nat: dan loopt het eruit) op een werkblad.

Druk de klompjes aarde eruit door de oren vast te houden en met de duim het midden naar beneden te drukken. (Met twee handen, maar de rechterhand had het fototoestel vast.)

Et voila, vier potjes. Dat zijn dus klompen compost of potgrond met een kuiltje bovenin. Hierin leg je het zaad en doet er een beetje aarde over.

 

Zet de perspotjes in een bak en zorg dat ze niet uitdrogen. Van boven af en toe wateren.

Plaats een reactie