Oproep: Meer groenten in de Ark van de Smaak

De Ark van de Smaak is een symbolisch schip waarop allerlei voedselproducten meevaren die we graag willen behouden, die we willen beschermen tegen de zondvloed van de voedselindustrie en soms bizarre wet- en regelgeving. Het aandeel Nederlandse groenten in de Ark is nog vrij gering, terwijl de zaadhandel steeds meer hybriden op de markt brengt.

De thumbnail van dit artikel is de biet Deventer Zwartblad, foto: De Tuinen van Weldadigheid

Over Slow Food

De Ark van de Smaak is onderdeel van Slow Food, een wereldwijde vriendelijk activistische organisatie die in veel landen actief is. Lekker, puur en eerlijk eten is haar motto. De oorsprong ligt in Italië, bij het verzet tegen de eerste vestiging van McDonald’s bij de Spaanse Trappen in Rome. Dat was 1986. De Ark van de Smaak wordt door Slow Food in veel landen “gevuld”.

Plofgroenten

Heel veel groenten die nu in de handel zijn, zijn hybride rassen (te herkennen aan F1). Dat zijn door de zaadbedrijven gemaakte speciale, productieve kruisingen. Telers hebben een hoge opbrengst, de industriële verwerking is makkelijker, maar de smaak en voedingswaarde laat vaak te wensen over. Plofgroenten. En de boer kan het zaad niet zelf vermeerderen, dat is een eigenschap van F1. Hij moet het zaad telkens inkopen. De macht over ons voedsel ligt daardoor meer en meer bij de zaadbedrijven, die de ouders van hun hybriden als de kip met de gouden eieren beschouwen en strikt geheim houden.

Naar mate monoculturen met de bestrijdingsmiddelen een steeds grotere negatieve invloed hebben op de biodiversiteit en naar mate het klimaat onstuimiger gedraagt, zijn zaadbedrijven steeds naarstiger op zoek naar oude rassen en wilde voorouders die gunstige eigenschappen hebben. Oude rassen die vaak alleen nog door moestuiniers in stand worden gehouden. (En zoals De Tuinen van MergenMetz.)

Tot ongeveer kort na de Tweede Wereldoorlog teelde men overwegend open bestoven rassen, die we zaadvaste rassen noemen. (Maar ‘vast’ is niet helemaal juist, het zijn geen klonen, er zijn in de loop der tijd altijd wel wat afwijkinkjes.) Daarna is de industrialisatie ingezet.

De Ark van de Smaak

Door meer groenten op te nemen in de Ark van de Smaak probeert Slow Food de aandacht te geven aan deze mooie, authentieke, smaakvolle gewassen. Voorwaarde is dat er wel enkele telers moeten zijn waar we, consumenten, ze kunnen verkrijgen.

Groenten aan boord!

In de Nederlandse Ark van de Smaak staan nu, midden 2024, slechts elf groenten, onder andere: Soester Knol (een knolraap), Bloemendaalse Gele (een savooiekool), Fries Woudgeeltje (aardappel), Katwijks peentje, Opperdoezer (aardappel), Rode Eersteling (aardappel). En dan vijftien variëteiten bonen.

Survival of the fittest

Groenten kennen geen grenzen. Voor veel variëteiten zijn veel lokale namen. Zoals de sla Walburg, die ook Standhouder, Big Boston, der Bevorzugte, du Trocadero a Graine Noire, la Preferee, Laitue de Perpignan, Liller, Lorthois, Perpignannaise, Perpignaner Dauerkopf of Prinz Von Lowenstein heet. De grenzen worden bepaald door de klimatologische omstandigheden en de “terroir”. Oude rassen hebben daardoor vaak een plaats of streek in de naam. Survival of the fittest – de best passende overleeft – geldt ook voor groenten.

Deze groeten:

Van een redelijk aantal oude gewassen is het zaad te krijgen. Maar we zoeken niet waar we het zaad kunnen kopen, maar telers van bijvoorbeeld:

AspergeArgenteuil, Dikke/Gewone/Vroege Hollandsche
BietDeventer zwartblad
BladkoolLimburgse Groene, Groninger Snijmoes
BloemkoolAlpha (ook: Delftlander), De Allerbeste, Delftsche Groene Kortpoot, Enkhuizer Markt, Grote Walcheren, Haagsche
DoperwtAmsterdamse Broei, Edelkrombek, (Limburgse) Groene Krombek
Kapucijner Kola, Mansholt’s kortstro Schokkererwt, Noord-Hollandse, Vroege Beemster Knolselderij: Roem van Zwijndrecht (let op: ook de naam voor een knolselderij)
KnolselderijRoem van Zwijndrecht
PastinaakUtrechtse Platkop, Lange (Witte) Holkruin 
Rode/
witte kool
Langedijker
Savooiekool/
groene kool
Bredase Put (Bredase Fijne Groene), Langedijker Gele, Maastrichter Schelk, Zwijndrechtse Putjes
SchorsenerenVeursche Eenjarige Nietschieters
SjalotGroningse, Ouddorpse, Noord Hollandse Strogele
SlaMeikoningin, Limburgse Winter, Rotterdammer Blank/Geel, Vleutense Vroege,
SpinazieAmsterdamsch Reuzenblad, Juliana, Utrechtse Winter, Hollandia
SpruitkoolBeemster, Huizer, Westlandse Echte
Tuinboon/
molleboon
Oldamster Wierdebonen
UiHet lijkt erop dat de Rijnsburger en al haar variëteiten een grote wereldspeler is. Zijn andere ten onder gegaan? Of wordt er nog ergens Zeeuwsche, Zwijndrechtse of Bloedrode Jacob Kamper geteeld?
Wortel/
peen
Hoorn/Hoornse Halflange, Amsterdamse Bak, Berlikummer

En ken je andere, mooie rassen kent die wat jou betreft behouden moeten blijven, zeg het ons.

Ken jij de telers?

Denk je een teler te weten, te kennen, meld het ons. Reageer dan op dit bericht. We gaan er dan achteraan en wie weet komt het in de Ark van de Smaak.

De eerste is binnen

De biet Deventer Zwartblad is verkrijgbaar bij De Ommuurde Tuin in Renkum. Dat is er al één. Welke volgen?

2 gedachten over “Oproep: Meer groenten in de Ark van de Smaak”

    • Nou ja, het feit dat we telers zoeken, betekent in elk geval dat ze verkrijgbaar zijn. En dat door het in de Ark op te nemen er een stimulans vanuit gaat. Ermee werken is deel 2. Misschien dat Ark van de Smaak x SlowFood Professionals iets kan opleveren. Of iets in de Achterhoek?

      Zelf vermeerderden we voorheen oude rassen voor de Heritage Seed Library. Na Brexit werd zaad verzenden een heikele, kostbare zaak. Dus nu zoeken we groentes in de zaadbank van CGN die niet meer in de handel zijn. Dit jaar de sla grosse brune paresseuse, komkommer Noa’s broei (Duits: Noa’s Treib) en de tomaat merveilleux de marchés, waarvan mij later bleek dat het zaad nog wel in Frankrijk in omloop is. Als alles goed gaat komt zaad in het najaar bij ons in de webshop. Noa’s Treib is door het Duitse Ministerie van Landbouw in de Rode Lijst opgenomen: een lijst van goede (oude) groentes die men wil bewaren. Ik zie een Nederlands Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur dat nog niet doen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie