Het is nu één graad warmer dan normaal. Dat heeft gevolgen. Het wordt twee graden over enkele jaren, dat heeft grote gevolgen. Hoe gaan gewassen als groenten en fruit reageren? Een vijftien jaren durend experiment toont aan dat wilde planten zich genetisch aanpassen aan klimaatverandering.
Grapjassen zeggen dat we in Nederland eindelijk citrus en andere subtropische gewassen buiten kunnen telen. De druiventeelt rukt immers ook op.
Onderzoekers van de Univeristy of Liverpool hebben door experimenten en waarnemingen op wilde planten de verrassende ontdekking gedaan dat deze zich razendsnel aanpassen aan ‘antropogene’ klimaatverandering – dus klimaatverandering door menselijk handelen.
Niet over een nacht ijs
In natuurlijk, bergachtig terrein in de buurt van de plaats Buxton, bestudeerden ze de genetische veranderingen op een rijke schakering van gesimuleerde klimaatveranderingen, waaronder droogte, overvloedige regenval (water) en opwarming. Het experiment en de waarnemingen duurden vijftien jaar. Om te zo te stellen: ze zijn niet over een nacht ijs gegaan.
DNA-analyse toonde aan dat er genetische veranderingen in de wilde planten waren opgetreden.
Evolutionair snel
“We verwachten dat de klimaatverandering een grote impact heeft op het voortbestaan van veel populaties van wilde planten. Onze kennis hiervan is echter nog steeds beperkt. Er zijn slechts enkele experimenten gedaan binnen intact gebleven ecosystemen,” aldus dr. Raj Whitlock van het Institute of Intergrative Biology.
“We ontdekten dat experimentele klimaatbehandelingen de genetische structuur van planten binnen vijftien jaar kan doen veranderen. Dat is heel snel, in termen van de evolutie.
Het experiment werd gedaan in of op het Buxton Climate Change Impacts Laboratory, waar sprake is van soortenrijk kalksteengrasland.
Foto’s zonder toestemming overgenomen.