Regenesis
Dit Engelstalige boek van George Monbiot, een van de beruchtste Britse publicisten op het gebied van klimaat en natuur, is op zijn minst interessant te noemen. Het is een aanrader, maar wel met een kritische blik lezen!
Dit Engelstalige boek van George Monbiot, een van de beruchtste Britse publicisten op het gebied van klimaat en natuur, is op zijn minst interessant te noemen. Het is een aanrader, maar wel met een kritische blik lezen!
Bomen en bossen kunnen een veel grotere rol spelen in gezonde, robuuste voedselvoorziening van de mens, wereldwijd.
Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe het komt dat een boon rond takken en stokken omhoog klimt? Of hoe de ranken van de leden van de komkommerfamilie telkens weer iets vinden waar ze zich aan vast hechten? Onderzoekers van Mint concluderen dat planten de aanwezigheid voelen. Hoe? Dat is nog de vraag.
De noodzaak van bestrijding van de Japanse duizendknoop begint tot het bewustzijn van veel mensen door te dringen. In Oosterbeek en een drietal andere plaatsen in Nederland worden varkens ingezet. Maar het wordt ook tijd dat overheden en terreinbeheerders gaan samenwerken. Gelukkig heeft Sjef Meijman zijn prototype van de varkenstractor gemaakt. Dat lijkt een ideaal middel.
Op 28 maart 2019 waren we aanwezig bij een bijeenkomst van Yacobat, een project waarin onderzocht wordt wat de beste teeltrassen van zoete aardappel (bataat) en yacon (appelwortel) zijn voor Vlaanderen, Belgie en de Lage Landen.
Ze hebben geen ogen of oren. Ze kunnen niet bijten of slaan. Ze hebben geen zenuwstelsel. Of toch? Planten kennen een verdedigingssysteem. Als ze worden aangetast of aangevallen dan reageren ze.
Vrijwel dagelijks is DNA wel op een of andere manier in het nieuws. Of het nu om het oplossen van misdrijven gaat of genetische manipulatie van gewassen of hoe het komt dat de ene mens dik wordt en de ander niet. Voor- of tegenstanders van gebruik van gentech discussiëren erover, maar weten we wel waarover we het hebben? Bij KNNV verscheen een informatief, leesbaar en niet al te dik boek over DNA.
De laatste weken verschenen verschillende berichten die de wenkbrauwen deden fronzen. Enerzijds blijkt biologische landbouw net zo productief als regulier, anderzijds wordt gesteld dat de opbrengsten significant lager zijn. En dan de Russen, die zouden de publieke opinie manipuleren.
Enerzijds komt biologische landbouw op, anderzijds verdedigt de meer traditionele sector zich door te stellen dat biologische landbouw de wereld niet kan voeden. Recent onderzoek maakt duidelijk dat biologische landbouw wel kan, maar we moeten wel iets veranderen aan ons gedrag.
Ooit een oude, gerimpelde Italiaan gezien? Op 9 november 2017 publiceerde Penn State University over een onderzoek naar de gezondheid van paddenstoelen. Het blijkt dat sommige wel heel goed veroudering en bijbehorende kwalen, zoals Alzheimer en Parkinson, kunnen tegengaan
9 September 2017 was Foodlogdag. Onvermijdelijk een dag over de voedselproblematiek, waar het platform Foodlog haar bestaansrecht aan ontleent. Feiten bestaan, de waarheid niet. Foodlog noemt zich het redelijkste alternatief in de voedselwereld. Maar de consument is een klootzak als het gaat om verandering van ons landbouwbeleid.
Op 18 april 2017 deed het Monsanto Tribunaal uitspraak. Het bedrijf Monsanto is o.a. schuldig aan ecocide. Blijven in maart-april de gele velden als gevolg van spuiten met RoundUp dus nog jarenlang ons landschap sieren? De Europese Commissie moet nog het definitieve besluit nemen en onlangs werd uit honderden openbaar gemaakte e-mails duidelijk hoe Monsanto wetenschappelijke rapporten manipuleerde.