De Tuin-Scheurkalender 2023

Voor de twaalfde keer brengt uitgever AtlasContact de Tuin-Scheurkalender uit. Voor vier cent per dag een tip, een weetje, wat praktische informatie en op de achterzijde een kort verhaal om de dag mee door te komen.

Het is nog niet eens september, en daar valt hij al bij ons op de mat. Een jaarlijks terugkerend fenomeen, zo’n scheurkalender. In het algemeen en in het bijzonder deze Tuin-Scheurkalender. Het wordt al zeker de twaalfde in rij, althans wij hebben als eerste 2012 vastgesteld. Romke van de Kaa als veelschrijvende Nederlandse tuinexpert staat garant voor aardige weetjes over tuinieren. Paul Geerts verzorgt de Vlaamse inbreng en zo brengt het hopelijk kopers uit Nederland en Vlaanderen over de streep. Dat zal nodig zijn want € 15,99 voor in essentie een wegwerpartikel is niet niks. Anderzijds, ach, wat is nou 4 cent per dag. En je kunt er altijd nog je bips mee afvegen. (En onderschat niet de prijs van ecologisch wc-papier!)

Zonder gekheid. Het is een leuke kalender. Met elke dag praktische informatie (gemiddelde temperatuur, zon- en maanopkomst en -ondergang), maar ook mooie quotes, gedichten, informatieve links, seizoensgebonden weetjes en acties voor in de tuin, en informatie over planten. (De gemiddelde neerslag werd dit keer niet opgenomen omdat die, volgens een noot achterin de kalender, te onbetrouwbaar is gebleken. Tja.)
Op de achterkant van elk velletje staat dan als bonus nog een inspirerende langere tekst – soms een recept, soms een verhaal over een plant, soms informatie over tuinieren.
Het is oprecht erg leuk. Van alles wat, maar niet leeghoofdig, en soms verrassend.

En toch vraag ik me af of het fenomeen scheurkalender niet zijn langste tijd heeft gehad. Of zou moeten hebben als je denkt aan de niet zo heel erg zinvolle milieubelasting van papierproductie, drukinkt, en transport. Misschien is er een digitale integratie in smartphone kalenders mogelijk? Maar als je dan toch een scheurkalender wil aanschaffen of cadeau krijgen of doen, dan is dit wel een hele goede optie.

TitelDe Tuin-Scheurkalender 2023
VanRomke van de Kaa en Paul Geerts
UitgeverAtlas Contact
ISBN978 90 450 4606 8
Verschenenaugustus 2022
Prijs€ 15,99
Verkrijgbaar bijKies voor de boekhandel van steen en cement. En àls je een webshop prefereert, kies dan deze.

We nemen een volstrekt willekeurige dag om een indruk te geven:

Plaats een reactie