De Velt-keuken: Lekker Ecologisch

Lekker ecologisch - cover 850xEten, voeding blijft boeien. Wat is gezond, wat niet? Er kan lang over worden gediscussieerd. Gelukkig is er dit waardevolle boek van Velt. Het telt meer dan 500 recepten en informeert op een rustige, aangename wijze zonder belerend te zijn. De vele recepten en haast encyclopedische informatie maken het een standaardwerk dat in elke keuken hoort.

Velt geeft geweldige boeken uit. Niet gemaakt voor de quick win, zoals zo veel boeken die vandaag de dag op de markt verschijnen: leuke plaatjes, teksten zonder diepgang en vaak slecht vertaald. Nee, Velt verricht degelijk, zorgvuldig werk. Zo ook dit Lekker Ecologisch, dat ooit als Handboek Ecologische Voeding het daglicht zag.


Titel Lekker ecologisch (vierde, volledig herziene druk)
Van Diana Lauwers en Luk Naets e.a
Uitgever Velt vzw
ISBN 978 908 161 286 9
Verschenen december 2013
Prijs leden: € 29,75, niet-leden: € 35,75, boekhandel: € 39,75
Verkrijgbaar bij Leden kunnen het via hun eigen afdeling verkrijgen. Verder alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we de Velt webwinkel aan.

Even over superfoods

Lekker Ecologisch is een gezond verstand boek met de beide benen op (in) de grond. Hoe toevallig kan het zijn, als we deze recensie schrijven, behandelt de EO in haar programma Dit is de Dag superfoods. Het is een hype. En aan de gezondheidswaarde mag worden getwijfeld; het is een cultuur van beweren en navertellen zonder echt wetenschappelijk bewijs. Onderzoek kost geld “en dat hebben we niet” zegt een Zweedse voedselgodin. De industrie heef wel geld. En dus zit ook Peter Hollman van Wageningen UR in het programma. Hij bagatelliseert de gezondheidsclaims omdat die onbewezen zijn. Maar hij durft ook te beweren dat er gezondheidsrisico’s zijn – raar hè, als er nooit onderzoek is gedaan. (En zogenaamd wetenschappelijk bewijs wil in de loop der tijd ook wel eens veranderen door nieuwe inzichten.)
Dit televisieprogramma toonde twee uitersten: superfoods en de raw food-aanhangers aan de ene kant en de industrie, bij monde van Wageningen UR aan de andere.
Lekker Ecologisch is een gezond verstand boek met de beide benen op (in) de grond. Een verademing.


Lekker ecologisch - register-indexDe inhoudsopgave en index (indices) achterin zijn erg goed. Voor recepten kan op ingrediënt worden gezocht (feta, daslook, deegwaren, citroen, koolrabi, enzovoorts) en een trefwoordenregister verwijst naar de inhoudelijke informatie (cacao, cadmium, ketchup, labelinfo, fermentatie). Dat is het meer encyclopedische en zeer informatieve deel.


Seizoensgebonden, biologisch en fair trade

Natuurlijk (….) zijn er de inleidende hoofdstukken, die ook voor de doorgewinterde ecologische eter de moeite waard zijn. Kent u de vijf uitgangspunten voor ecologische voeding?
Lekker ecologisch - broodje bitterbal1. milieuvriendelijke productie
2. milieuvriendelijke consumptie
3. lekker en gezonde voeding
4. voeding die de wereld voedt
5. sociaaleconomische duurzaamheid
Voor de inhoudelijke uitleg, verwijzen we graag naar het boek. Ook verfrissend voor ons geheugen zijn de tien stappen naar de groenere keuken: elk seizoen is anders, vers van hier, voedsel gooi je niet weg, vermijd verpakkingen en afval en ….. geef de boer geld voor zijn waar.

Zelf vonden we het hoofdstuk ‘Wegwijs in de natuurvoeding’ leuk om te lezen. Het zet alles weer op een rijtje. Wat is wat, welke hypes zijn overgegaan en wat is beklijft.


Tientallen ecotips

Ze hadden er ook een apart deel van kunnen maken, maar zo is het wel prettig, eerlijk gezegd. Tussen de veelheid aan recepten staan pagina’s met achtergrondinformatie. Over fruit en het bewaren ervan, over kindervoeding, granen en behoorlijk wat graansoorten (dus ook rijst) en de onvermijdelijke koolhydraten; brandstof voor het lichaam. Angst voor vervuilde grond en zware metalen, terecht. Maar het lichaam heeft ook mineralen nodig (ijzer, zink, magnesium, koper en meer). Op pagina 102 gaat het over restverwerking: soepen, kroketten, maaltijdsalade, quiches en meer. Additieven, vitamines, enzovoorts En dat allemaal tussen de vele recepten.

Lekker ecologisch - pompoen 1100x
Klik erop voor een vergroting – de recepten mogen worden gemaakt 🙂

 

Waardevolle informatie

Actieve voedingsdriehoek
De actieve voedingsdriehoek. Van weinig (de top) naar veel (de basis: bewegen).

Vanaf pagina 316 staat het vol met overzichten en tabellen. De groentekalender (wat kan je in welke maand eten – geen courgette in december), dan ook de fruitkalender. Gevolgd door vitamines en mineralen: wat zit er in welke ingrediënten? Natuurlijk kan niet alles uitgeput worden genoemd, maar hoogtepunten en dieptepunten wel. Zo bevat boerenkool 3,96 mg/100 g bètacaroteen, een wortel 6,98 en een pompoen 0,14. Voor vitamine D eet u beter ei dan boter en vis voor vitamine B3. Maar boter en eieren zijn cholesterolbommen (hoewel de laatste wetenschappelijke nieuws is, dat het onbewezen is of cholesterol, in al haar vormen, ongezond is

).

Niet alles is perfect

Ook Velt is niet perfect. Toevallig hebben we ook verstand van cacao en chocolade, door onze andere hobby Chocoweb. De informatie over cacao is erg kort door de bocht en, zoals het gedrukt staat, feitelijk onjuist (zie hier onze toelichting).

Je zou kunnen zeggen: “Hier heb ik verstand van en dit klopt niet, dus de rest klopt ook niet.” Maar dat is niet zo: andere informatieblokken zijn wel behoorlijk correct (in zoverre we met onze kennis kunnen verifiëren).

 

 

 

Plaats een reactie