Het buitengewone handboek voor de observatoloog

Een handboek voor de observatoloog. Ja, soms is het tijd voor een kinderboek. Misschien zijn het de moederlijke emoties die opspelen, aangewakkerd doordat ons jongste kind recent slaagde voor haar eindexamen. Maar misschien is dit ook gewoon een erg leuk boek, voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar, zegt de uitgever. Maar ook geschikt voor jongere ouderen, of oudere jongeren natuurlijk. Niet kinderachtig, wel geschikt voor kinderen van alle leeftijden.

Observatoloog achterzijde

Herkenning en verbazing

We zullen er niet al te veel woorden aan vuil maken. Dit is gewoon een heel leuk boek. De tekeningen van Giselle Clarkson zijn vrolijk en fris, maar tegelijkertijd realistisch genoeg om niet kinderachtig te zijn. En ook realistisch genoeg om er echt iets aan te hebben als het gaat om herkennen van een diertje. De hoofdzaak is echter niet herkenning, maar verbazing, en het aanwijzen van al die kleine dingen die je buiten kunt tegenkomen. Van de oppervlaktespanning van water tot spinnenpoep.

Vogelpoep

Ook geluiden komen aan bod en schimmels, fruitvliegjes, bladeren, slakken en waterkevers. Teveel om op te noemen – dit is zo’n boek dat telkens weer iets geeft, welke bladzijde je ook openslaat. Je kunt er af en toe lekker in griezelen (bij de afdeling kakkerlakken bijvoorbeeld) of juist lachen. (Vogels spotten zonder vogels? Ja juist, aan de hand van hun poep!).

De observatoloog in de titel is de persoon die aan de slag gaat met al dit mooie en interessante in de wereld om hem of haar heen. Kleine wetenschappelijke expedities, zo wordt het aangeduid. Er staan dan ook, naast weetjes over dieren en planten, methodes in het boek voor de observatoloog. De kunst van het kijken is er een van. Maar een inleiding op de werking van wetenschappelijke (Latijnse) namen ontbreekt ook niet. En natuurlijk hoe je een worm of mot redt die per ongeluk op een verkeerde plek terecht is gekomen.

Dit boek laat zien dat al die kriebelbeestjes niet vies of eng zijn, maar mooi en interessant. En dat er een wereld voor je opengaat als je maar bereid bent ernaar te kijken. (Overigens: de meeste kinderen zijn van zichzelf helemaal niet bang voor beestjes – dat worden ze meest doordat hun ouders er akelig over doen).

Fijn boek voor kinderen in de zomervakantie die eraan komt – thuis of op de camping. Bovendien voor een aantrekkelijke prijs.

TitelHet buitengewone handboek voor de observatoloog
VanGiselle Clarkson, vertaald door Bibi Dumon Tak
UitgeverLannoo
ISBN978 94 014 9810 4
Verschenen28 mei 2024
Prijs€ 19,99
Verkrijgbaar bijGa bij voorkeur naar de echte boekhandel van steen en cement. Als je toch online wil kopen, kijk dan bijvoorbeeld eens hier. Dat is een echte winkel.

De observatoloog en de kakkerlakken

Plaats een reactie