Onlangs verscheen een aardig boek over de misschien wel meest voorkomende wilde plant van Nederland: de paardenbloem. Natasja van der Meer bundelde allerlei recepten en toepassingen van dit gewas, dat al sinds de oudheid door de mens wordt gebruikt.


De paardenbloem komt in de meeste boeken over wildplukken wel voor. Maar doorgaans niet een heel boek over de toepassingen. En dat maakt dit boek fijn. Het is ook fraai verzorgd en het gaat over een mooie plant, vinden wij. Je kunt in principe alles van de plant gebruiken dan wel eten. Wij gebruiken meest het jongere blad, dat op wilde cichorei lijkt.
Van der Meer gaat niet erg diep in op de botanische aspecten en geschiedenis. (Dan kan je beter dit lezen.) In twee handbewegingen zit je middenin de recepten en dranken. En vergeet de gezondheid niet: het officinale in de Latijnse naam voor paardenbloem, Taraxacum officinale complex, verwijst naar de (positieve) eigenschappen voor de gezondheid. Daar besteedt Van der Meer dan ook aandacht aan, net als paardenbloem voor je persoonlijke schoonheid en allerlei creatieve aspecten. En ja, ook de tuin komt aan de orde: compost, paardenbloemgier en het kweken van paardenbloemen.
Dit boek is geen wetenschappelijk hoogvliegend werk, maar wel erg leuk en nuttig voor als je meer met paardenbloemen wilt doen. En dat wil je! (Toch?)
Titel | Het Paardenbloemboek – recepten voor eten, drinken, gezondheid & schoonheid |
Van | Natasja van der Meer |
Uitgever | Terra Lannoo |
ISBN | 9789 4647 1000 7 |
Verschenen | 23 januari 2025 |
Prijs | € 25,99 |
Verkrijgbaar bij | Ga bij voorkeur naar de echte boekhandel van steen en cement. Als je toch online wil kopen, neem dan deze webwinkel. Dat is echte. |
Het is opgezet als een receptenboek. Dus het maken van zeep wordt als het ware net zo behandeld als de kappertjes die je van de paardenbloemknoppen kunt maken: ingrediënten en bereiding. En eerlijk gezegd valt er weinig over te zeggen. Gewoon een leuke opsomming van diverse toepassingen van deze plant. Erg handig.

Op pagina 19 vermeldt Van der Meer de werkzame stoffen. Het is een indrukwekkend lijstje, maar of alles nu werkelijk altijd gezond is? Slijmstoffen moet je ook weer niet al te veel van binnenkrijgen, heb ik van Marion de Kort geleerd. Dus als je echt verder wilt gaan op het pad van gebruik van wilde groenten, dan raden we je (ook) het Wildpluk Compendium aan.
Dieren
Erg leuk is het hoofdstuk over Dieren (en paardenbloem). Dan zie ik meteen de beelden van Jan Dirk van der Voort voor mij, de boer van De Groote Voort, waar ze Remeker-kaas maken. Hun weiden zijn zeer kruidenrijk en de koeien retegezond. Er wordt geen antibioticum gebruikt, wat uniek is in de veehouderij.
Enfin, Jan Dirk staat in de wei, om hem heen een groep jongelui, vermoedelijk van een agrarische opleiding. Jan Dirk trekt een paardenbloem uit de wei, houdt hem omhoog en zegt: “Wie weet wat dat is?”
Bijna allemaal: “Paardenbloem.
Jan Dirk: ” En wat doen we er mee?”
Bijna allemaal: “Vernietigen.”
En daar wil Jan Dirk ze hebben. De paardenbloem is ook voor de koeien zeer gezond en heilzaam.
Enfin, de auteur vergeet ook de grote grazers niet in dit boek. En natuurlijk het konijn en ja, de paardenbloem is geweldig voor insecten!
Het boek heeft geen trefwoordenregister, maar het is zo helder opgezet dat dit niet wordt gemist.