Jong aan de Kook

jong aan de kook - coverEen geweldig cadeau voor elk kind dat op kamers gaat of al is. Op zaterdag 26 april 2015 werd het kookboek voor jongeren (studenten) bij boekhandel Jansen & De Feijter gepresenteerd in Velp (Gld). We moesten aanwezig zijn. We waren een beetje medeschuldig aan het ontstaan van dit boek. Maar eerlijk, het is een fraai en praktisch kookboek geworden dat niet alleen voor studenten is. Ook geschikt voor vaders en moeders, ooms en tantes of wie dan ook. Zestig goedkope, simpele en voedzame gerechten.

Als de uitgever slim is, bewerken ze het boek (wat andere foto’s en koppen) en huppekee, een snel en makkelijk kookboek voor volwassenen.


Lang geleden, zo lang geleden

Dit is geen objectieve recensie.
We kennen Anne Zeevalk al lang

; haar zoons Jim en Max hebben de middelbare school alweer achter zich gelaten en we weten nog te herinneren dat ze werden geboren.
Zo ontzettend lang geleden dus.
Bejaarde mannen leerden een ei bakken; kinderen maakten worstEerst werkte Anne als kok in diverse restaurants, daarna ging ze zelfstandig met Annes Kookpunt en verzorgde workshops, maar gaf ook kooklessen aan bejaarde mannen en kinderen. De bejaarden leerden een ei bakken, maar de kinderen maakten geen roze, oranje, groene cup cakes. Nee, Anne maakte met hen worst – lang voor het een hype voor mannen werd; Meneer Wateetons wist nog niet van het bestaan van worst.
Zo lang geleden dus.
Anne stopte met hen een zalm in nat krantenpapier, buiten in een kuil met gloeiende kooltjes. Spannend koken. Ze ging aan een middelbare school kookles geven en ze begon weer te studeren om de nodige diploma’s en bevoegdheden te behalen.
Ze had een hevig gekoesterde wens om een echt kookboek voor de jeugd te maken. In die tussenliggende jaren bezocht ik met haar een uitgever die behoorlijk veel kookboeken in zijn portfolio heeft. Maar hij zag het kennelijk niet erg zitten want hij vroeg of Anne zelf geld wilde meebrengen. Het signaal was duidelijk. Het was over en uit.
Dat was ook nog best lang geleden.

Ik was druk en opeens dacht ik: Anne! De brief met de uitnodiging was ik kwijt en is tot op heden niet gevonden.
Net op tijd. We waren druk en opeens dacht ik: “((!#^@ Annes boek! Ik zal het toch niet vergeten zijn!” De brief met de uitnodiging is tot op heden niet gevonden.

Vorig jaar werd MergenMetz benaderd door Forte Uitgevers. Forte maakte al furore met allerlei boeken over handwerken, tapijtknopen en andere handvaardigheden, maar verbreedt haar assortiment. De koppeling was snel gelegd. En hier is het boek van Anne. En Jim en Max figureren met hun medestudenten/kamerbewoners.
Nu verkrijgbaar.

Titel Jong aan de Kook – kookboek voor studenten (en eigenlijk iedereen)
Van Anne Zeevalk
Uitgever Forthe Uitgevers in de lijn Simplify Lfe
ISBN 978 94 6250 05 94
Verschenen 16 april 2015
Prijs € 19,95
Verkrijgbaar bij Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we de Libris-webwinkel aan. Dan verdienen de boekhandels zelf ook nog iets.

Seizoensgebonden koken

Veel lovende woorden. Zo gaat dat bij een boekpresentatie.
Veel lovende woorden. Zo gaat dat bij een boekpresentatie. [Klik voor een vergroting]

Uit de toespraak van de uitgever maakten we op dat Anne het een seizoensgebonden kookboek wilde maken. Maar ja, dat is niet altijd makkelijk. Pompoenen heb je in de herfst, maar als je het koel bewaart, ook in de winter, tot zelfs in maart. En het boek is in principe voor studenten die hun prioriteiten wel eens anders hebben. Allengs werd het simpeler en simpeler. Nu kent het twee delen: recepten voor warme dagen en recepten voor koude dagen. Ook makkelijk.


Gouden Tips

Jong aan de kook - tipsOnvermijdelijk, duidelijk, kort en bondig beschreven staan aan het begin 21 tips. Veel weten we al, maar er staat een aantal bij die menig thuiskok wijzer maken. Zoals tip 11 champignons bakken. En tip 17 waren we alweer vergeten. Dat je gember (tip 1) beter kan pellen met een theelepel is volslagen nieuw.
Voor ons, dan. Voor de nieuwe generatie die met Annes boek is opgegroeid, is het doodnormaal.


Sara-en-Myrtebroodjes

jong aan de kook - sara-en-myrtebroodjesDe zomer komt er aan en nu al bereiken we temperaturen van boven de 20o C. De voor- en bijgerechten voor deze periode zijn absoluut niet alleen voor studenten.

Wat dacht u van gazpachoshotjes? Of stokbroodjes met garnalenkruidenboter? Een Griekse salade of roze haringsalade met bietjes.

We lezen dat ‘pasta met rookkaas-salami’ al jarenlang het huisgerecht is bij de familie. Dit lezende realiseer ik mij dat het al lang geleden is dat we bij Anne hebben gegeten, en nog nooit deze pasta.
Grappig is het verhaal achter het gerecht ‘Sara-en-Myrtebroodjes’. Het maken waard!


Zo kunnen we doorgaan met het vermelden van boeiende gerechten. Niet alleen voor studenten, maar dat begreep u al. Jong aan de kook - kaart

Naschrift

Regelmatig geef ik recensie-exemplaren met weinig toegevoegde waarde voor onze boekenkast weg. Dit boek houd ik vanwege de snelle, eenvoudige gerechten. En niemand die weet dat ik het recept uit een studentenkookboek heb.

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie