Slow Food start netwerk voor professionals

18 juni 2023 was bij De Groene Afslag in Laren NH het Slow Food Jaarmarkt, waarbij de start van het Slow Food Professionals Community werd aangekondigd. De Tuinen van MergenMetz doet mee.

Voorzitter Nelleke Don, met links achter Dominic van Asseldonk en rechts Florentine Schaap.

Slow Food voorzitter Nelleke Don legde het uit: Slow Food staat – wereldwijd – voor goed en eerlijk eten. De internationale slogan in Good, Clean, Fair – vroeger in het Nederland: lekker, puur en eerlijk, totdat grote concerns ook begonnen met puur en eerlijk in hun reclames.
Goed eten, zoals door Slow Food bedoeld, betekent ook zorgen voor de aarde, vertelt ze. Met het creëren van een gemeenschap voor hen die voor hun beroep met eten te maken hebben, wordt een volgende, noodzakelijke stap gezet.

[Noot: Slow Food is noch vegetarisch noch biologisch, maar bedenk dat goed voedsel met liefde en aandacht voor de omgeving wordt bereid en geteeld, dus er liggen automatisch verbanden. En eten verbroedert. ]

Boer zoekt bakker

Er zijn heel wat professionals – agrariërs, producenten, chefs van restaurants en winkeliers – in Nederland, die de Slow Food-gedachte omarmen. Uit onderzoek bleek dat ze vinden dat ze voor elkaar beter vindbaar moeten zijn. Denk aan de boer die een prachtig graan, zoals Utrechtse Blauwe, teelt en een molenaar en bakker zoekt met dezelfde interesse. Of juist omgekeerd: een bakker die graag met bijzondere granen aan de slag wil en een boer in Nederland zoekt. Maar de professionals vinden ook at ze voor de buitenwereld – consumenten – beter vindbaar moeten zijn.

Als je iets doet, moet je het goed doen. En niet na een aangenaam gesprek en een goed glas (en een plas doen) naar huis gaan en wachten op een wonder. Dus Slow Food Nederland kent bestuurslid Florentine Schaap die zich over professionals ontfermt. Maar er moet ook iemand zijn die gaat sleuren en sjorren om de Slow Food Professionals Community in beweging te brengen. Dat is Dominic van Asseldonk.

Dominic zei: “Jullie zullen zeggen: Slow Food Professionals Community is niet nieuw, dat kennen we al. Dat klopt. Slow Food Utrecht heeft al jaren zo’n groep. Maar de nieuwe gemeenschap wordt landelijk, over alle afdelingen en daarin gaan we investeren.”

Er wordt dus een heus platform opgericht – zowel op het Internet als in de betekenis van elkaar in levenden lijve ontmoeten. Wij, De Tuinen van MergenMetz, hebben niet zozeer iets te verkopen, maar onze kennis van, met name eetbare gewassen, zoals groenten, is niet gering

Twee verhalen

Mattias Terpstra van Nevel

Mattias Terpstra van bierbrouwerij Nevel (Nijmegen) vertelt over hun twee peilers en tevens zoektochten: naar wilde gisten en natuurlijke grondstoffen. Bij dat laatste moet je denken aan hop, kruiden, en graan. En die granen is geen eenvoudige zaak, zo blijkt, zeker als je ze verantwoord en lokaal wilt hebben geteeld. En het allermoeilijkste, vertelt Mattias, was/is om een plek te vinden om het gerst te vermouten. Er zijn wel mouterijen in Nederland, maar dat zijn hele grote. Tenslotte vertelt hij dat vroeger, in onze streken, het bier uit haver werd gemaakt. Een contact dat tijdens een andere Slow Food-bijeenkomst ontstond, heeft ertoe heeft geleid dat Nevel binnenkort met haverbier komt.

Stadsbakkerij Broodt uit Eindhoven heeft een heel ander probleem. Ze zijn al tien jaar BIO gecertificeerd, maar het wordt steeds moeilijker om aan de nieuwste eisen te voldoen – het wordt gepriegel, regels worden aangescherpt om fraude te voorkomen, en bij SKAL, de controlerende instantie in Nederland, vindt men geen begrip. “Het lijkt erop dat BIO alleen nog maar iets is voor het grootbedrijf.” Broodt zocht naar lotgenoten die soortgelijke ervaringen hebben. Men wil nu samen een vuist vormen tegen SKAL.

Elkaar helpen

Het is dus goed dat Slow Food een gemeenschap voor professionals start. Zo kunnen we elkaar helpen. (Als je interesse hebt, kijk eens hier.) En tijdens de afsluitende borrel – want dat mag niet ontbreken – drinken we verrukkelijk bier met de naam Weide van Nevel, praten we met diverse aanwezigen en wat erg leuk was, was de kennismaking met de kok van restaurant Kadinsky in Waalwijk. Hij had eerder bij ons een aantal planten Nieuw-Zeelandse spinazie gekocht. Dat gaat nog wat worden in Waalwijk 😊

Plaats een reactie