Kook het Seizoen

Velt, de Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, wil een nieuw boek over seizoensgroenten en -fruit maken. Boeken van Velt zijn gekend door hun verzorgde uitvoering en volledigheid aan informatie. Dus dat moet een juweeltje worden. U kunt helpen.

Een donatie maakt het boek mogelijk en u krijg er minstens een boek voor terug. Een boek met veel informatie over de groenten van het seizoen (weetjes, wetenschappelijke info en meer) en vooral veel verse en diverse recepten.


Onze geuzennaam Groentenfundamentalist is alweer jaren geleden te danken aan ons illustere kookgenootschap Kooktroep! Ik verzette mij tegen het gebruik van verse tomaten voor een Kerstmenu. Waarop Holger uitriep: “Vuile groentefundamentalist dat je er bent!” (Hij bedoelde het aardig, maar de naam was geboren.)

Aardbeien met Kerst

Sperziebonen uit Egypte in de winter of groene asperges uit Chili of aardbeien uit Oeganda. Het is maar hoe je het bekijkt, maar dat zijn niet bepaald groenten die horen bij onze seizoenen. Ooit is onderzocht wat een grotere ecologische voetafdruk heeft: dat wat uit verre landen “vers” wordt ingevlogen of hier in de zomer oogsten en invriezen. Dat maakte niet veel uit.
Belangrijker is de vraag: Waarom? Waarom willen we met Kerst aardbeien? Of al in februari aubergines en courgettes?


Culinaire catwalk

Koken met de seizoenen getuigt van een duurzame levensstijl, het verkleint de ecologische voetafdruk die we achterlatenEen belangrijke oorzaak is omdat we niet meer weten welke groenten en fruit er in welke seizoenen horen. Trendy kooktijdschriften zijn daar mede schuldig aan. En de supermarkten springen daar op in. Of andersom. Net zoals het inmiddels not done is om graatmagere vrouwen de cat walk op te sturen om de nieuwe mode te tonen, zouden culinaire magazines moeten beseffen dat ze bijdragen aan voedselvervreemding en een grote ecologische voetafdruk. Het zijn evenzo onjuiste voorspiegelingen.

Een andere oorzaak vormen de groentepakketten waarop menigeen zich heeft geabonneerd maar die met name in de winterperiode een aanslag plegen op de creativiteit van de thuiskok. Alweer koolraap? Alweer pastinaken? Blwah! Dit nieuwe boek maakt daar korte metten mee door veel inspirerende nieuwe gerechten.


Doe mee en doneer

Velt wil nu een boek maken waarin de kennis over seizoensgroenten en -fruit is vastgelegd èn dat rijkelijk is voorzien van recepten. Ze zoekt daarvoor naar minimaal € 8000 om de eerste kosten te dekken: drukkosten, fotograaf en auteur. Doe mee, doneer en je krijgt waar voor je geld!
Want voor wat hoort wat. Vanaf € 25 en je krijgt eind 2018 er een boek voor terug dat gegarandeerd meer kost in de boekhandel. Zie hiernaast het totale overzicht.

Inmiddels is in een zucht en een vloek al die achtduizend euro onder de leden opgehaald. Maar hoe meer hoe beter en hoe fraaier, waardevoller het boek! (Meer bladzijden, meer informatie, meer afbeeldingen = minder concessies.)

Kijk op www.growfunding.be/kookhetseizoen voor meer informatie. Nederlanders: let op, boek het steunbedrag over op de vermelde bankrekening. Bij deze Vlaamse crowd funding-website werkt iDeal niet. Een verenigd Europa heeft nog wat hobbels te gaan 🙂

Wij gaven. Omdat zulke boeken nu eenmaal moeten. Nu eens zien of we zelf een recept kunnen aanbrengen of mogen kiezen voor welk recept we peter worden. En trouwens, voor dat geld wil ik ook wel een keukenschort erbij.

Word lid
Velt is een leuke club om lid van te zijn. Regionale afdelingen verzorgen met regelmaat activiteiten, er is een collectieve regeling om zaden met korting te bestellen, de boeken zijn geweldig en voor leden met korting en op de koop toe, zes maal per jaar het magazine Seizoenen in de brievenbus. Doneer € 75 en/of kijk hier.


Winter

Wat we in de lente, zomer en herfst kunnen eten is rijkelijk en gevarieerd. Voor velen van ons is met geldt met name in de winter een groentendepressie. Maar er is zo veel. Onze wintergroenten: Wortelen, bieten, pastinaken, koolraap, knolselderij, schorseneren, haverwortel, mashua, yacon, spruitjes, boerenkool, zuurkool (van filderkraut), witlo(o)f, pompoenen, aardperen, droogbonen, prei, aardappelen, (ui, sjalotten, knoflook). We telen geen rode kool, groene kool of witte kool. Groenlof en radicchio zijn grensgevallen.

Dat zijn zeventien groenten uit eigen tuin. De winter duurt vier maanden, dat zijn 120 dagen. Dat zijn zes à zeven gerechten per groente gedurende die tijd. Zo gevarieerd kan het al zijn.

 

 

 

 

 

1 gedachte over “Kook het Seizoen”

  1. Het wat mij betreft allerbeste vers-uit-de-tuin boek wil ik jullie niet onthouden, misschien kennen jullie het? Geweldige recepten van over de hele wereld gemaakt met de gewoonste groenten uit de moestuin.
    Sarah Raven: Vers uit de tuin, koken met de oogst van het seizoen. Vertaald uit het Engels.

    Beantwoorden

Plaats een reactie