Tien redenen om van je grond te houden

In haar nieuwsbrief van 5 december 2024 geeft het Britse Garden Organic tien redenen om je grond te koesteren. Zo helder, zo simpel, dat we dat graag in ietwat bewerkte vorm doorgeven.

In het kader van het Nederlands-Vlaamse Food Film Festival organiseerde Meet Your Greens in Arnhem twee filmavonden en vertoonde de natuurdocumentaire ‘Onder het maaiveld’, een kennismaking met de ongeziene wereld onder onze voeten en het toont het grote belang van een gezond bodemleven. Wij mochten na afloop vragen uit het publiek beantwoorden.

Tien redenen

  1. Onze bodem herbergt ongeveer een kwart van alle levensvormen op onze planeet. Er zitten meer levende organismen in een kwart eetlepel grond dan er mensen op aarde zijn.
  2. De bodem bevat, als het goed is, bacteriën, nematoden, regenwormen en micro-organismen. En tot nu toe is slechts één procent daarvan geïdentificeerd. We weten nog nauwelijks iets.
    “De bodem is als het heelal,” zei prof. dr. ir. Gerlinde de Deyn “We kijken ernaar maar we begrijpen er nog bar weinig van.” Lees dit.
  3. Regenwormen zijn onze beste vrienden. Want een grond met wormen is een gezonde grond en biedt de juiste omstandigheden voor de wortels van de planten. Wormen verwerken grof afval, laten het eerst verteren door bacteriën en enzymen erop achter te laten en eten het dan pas op. En produceren zo het voedingsrijke wormenmest. En wormen zijn op hun beurt voedsel voor vogels en kleine zoogdieren.
  4. Mycorrhiza heet de samenwerking tussen schimmels (mycelium) en de wortels van de planten. Ze wisselen voedingsstoffen uit: mycelium geeft bijvoorbeeld fosfaten en krijgt suikers terug. Maar de schimmels zorgen er ook voor dat vocht de wortels bereikt.
  5. De bodemkwaliteit kan enorm variëren, ook in een kleine tuin. Waterdoorlatend, voedselrijk, compact, zand, löss, klei, enfin, er zijn heel veel bodemsoorten – maar ze bestaan allemaal uit verschillende lagen, waaronder een organische laag (rottend plantenmateriaal), bovengrond (vol plantenwortels en micro-organismen),
  6. We realiseren het ons misschien niet, maar de grond voorziet ons van 95 procent van ons eten. Het biedt de gewassen namelijk alles wat ze nodig hebben om te groeien. (Als het goede grond is…..)
  7. De grond filtert water en slaat het in diepere lagen op, waarmee wij, mensen, in principe van schoon water worden voorzien en ook beter bestand zijn tegen droogte. (Als het goede grond is…..)
  8. Veengebieden vormen een unieke habitat voor vogels, insecten en bijzondere planten. Turf (veen) moet niet voor pot- en tuingrond worden gebruikt. Dat kan anders: er is turfvrije potgrond en compost.
  9. De aarde – en juist ook de veengebieden – slaat grote hoeveelheden koolstof op, meer dan de bomen en planten sec, en helpt zo klimaatverandering tegen te gaan. Lees dit.
  10. De bodem kan sterven. Verdichting door zware machines, overmatig gebruik, pesticiden, herbiciden, fungiciden en kunstmest kunnen allemaal het leven en de gezondheid van de bodem verstoren. Er is maar één bodem: we moeten er goed voor zorgen.

Plaats een reactie