Tussen de hoge bomen op Rügen

Op het Duitse Oostzee-eiland Rügen kan je de bomen van boven bekijken. In het Naturerbe Zentrum Rügen loop je hoog tussen de bomen. En er is een open toren om een boom heen gebouwd. Een sensationele belevenis.


De entree

We waren er op 21 september 2016. Op doorreis voor een vakantie in Polen, stopten we bij onze vrienden van de Naturcamping Rügen in Nipmerov in het noorden van Rügen. We bleven er drie nachten, twee dagen om weer eens rond te kijken op het eiland waar we zo vaak waren geweest. En er was wat nieuws: je kon de boom in!


Voor dit stukje zijn we getriggerd door een artikel in Atlas Obscura, dat er onlangs over schreef. Als zij het in 2018 kunnen, moeten wij natuurlijk laten weten dat we er al in 2016 zijn geweest.



Onze notities zeggen dat dit het derde natuurbelevingscentrum is van Erlebnis Akademie AG, waarvan één in Tsjechië. Twee jaar later zien we op de website er nu vier in Duitsland, twee in Tsjechië en één in Slowakije. Ze zien er allemaal net iets anders uit.  Maar allemaal zogenaamde Baumwipfelpfade – hoge paden langs de boomkruinen – en een toren rondom een boom.


Doorsnede beuk. Leefde van 1742 tot1990.

Onze notities zeggen dat we tien euro per persoon entree betaalden en dat langs de hoog gelegen paden er veel borden met uitleg zijn. “Leuk voor de stadse mens met kinderen van 8-12 jaar,” had ik geschreven.
Het adelaarsnest, de toren om de hoge boom, heeft een omtrek van 50 meter. In 12 ringen loop je dus zo’n 600 meter omhoog (geringe helling van 6%), boven de kruin van de boom. Want de boom zal nog wel wat groeien.
Van daar heb je, op pakweg 85 meter boven zeeniveau, een magnifiek uitzicht.

Volgens Atlas Obscura is de Adelaarsnest gebouwd rondom een copper beech tree – een rode beuk. Op onze foto’s draagt de boom gewoon groen blad. Ach, het maakt niet uit.


Rügen is een prachtig eiland. Soms waan je je op een Nederlands Waddeneiland. En soms totaal niet. Want de Oostzee is heus wel wat anders. Het lokale Platt is Nederduits en je herkent er dus ook Nederlands in. Oude straatnaambordjes lees je als Nederlandse.
In de nazomer is het een landingsplaats voor kraanvogels. Het weer is er dan over het algemeen uitermate aangenaam. Mooi voor wandelingen, fietstochten en meer.
We hebben al eerder iets over Rügen geschreven. Lees dit.

Uitzicht op 21 september 2016 rond 17:00 uur

Plaats een reactie