Vers, rijp en een grote diversiteit aan ingrediënten zijn een zegen voor de kok. Tijdens ons verblijf in voornamelijk Toscane, Umbrië en (de) Marche bleek eens te meer de kracht van de Italiaanse keuken.
Hoewel het er zo wel op lijkt, zijn mrs. M en ik niet iedere dag uit eten geweest. Vaak begonnen we ‘s ochtends vroeg aan een fikse wandeling en tegen twee uur ‘s middags waren we dan meestal terug in het dorp van oorsprong. Tja, en dan is een goede lunch (zeg maar gerust diner) niet te versmaden.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() Hier gebakken repen polenta met een flinterdun plakje lardo. |
![]() “Panzanelle,” luidde het antwoord van de jonge dame, toen ik vroeg wat dit onderdeel van de antipasti was. “Panzanella?” “Nee, panzanelle, met e,” benadrukte ze. Meervoud van panzanella? Maar dat is toch iets heel anders? Thuisgekomen Google gebruikt en panzanelle, zoals het ons is voorgeschoteld, blijkt een typisch gerecht te zijn uit Lunigiana (daar waren we toen). De meer gangbare naam luidt sgabei. Het heeft iets van kleine kaassoufflés zonder kaas en zonder soufflé. |
![]() |
![]()
|
![]() |
![]() |
![]() Een soort van crumble met geplette rode druiven en rozemarijn. Of een geplette crumble met rode druiven en rozemarijn. De druivenpitjes waren knapperig. Heel bijzonder. En zo simpel, hè. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() Dit is polenta met linzen. ‘t Oogt van geen kanten, maar smaakt uitstekend. De polenta is zacht als aardappelpuree. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() “Bianco o rosso?” “Pasta o risotto?” Punt. Uit. En daarna kreeg je wat de pot schafte met rode of witte wijn. Met pasta of risotto als primo. Nu is er een heuse menukaart. |
![]() |
![]() |
[geen foto] Maar toen we op onze terugreis bij Han en Liesbeth op bezoek gingen (zie hier voor hun prachtige vakantieverblijf), gingen we ‘s avonds uit eten bij Paolo en zijn moeder in het nabij gelegen Mercato Saraceno. Dat wil zeggen: bij Trattoria del Lago. Het heeft alles van een eetcafé en vanaf pakweg 20:30 kan je eten wat mamma kookt. En zoon Paolo is de uiterst vriendelijke gastheer. |
Prijs
En de prijs? Ach, rond de pakweg € 17,50 per persoon eet je goed. Met water en wijn. Niet de hele gang van antipasti, primo, secondo, contorni en een dolce. Maar normaal, twee of drie gangetjes dan wel extra bijgerechten. En soms een uitschieter naar € 25.
Groente
Als je in Italië geen bijgerechten (contorni) bij het vlees of de vis bestelt, is het karig gesteld met de groenteconsumptie. Het is een rare constatering voor het land dat als het ware bulkt van de groenten.