Brandywine is anders

Tomaat brandywine wijkt in veel opzichten af van gangbare tomatenplanten. Het blad is anders en de bloemen zijn groter. Daarenboven levert de plant tomaten van bijna een pond per stuk.

Wij hebben brandywine dit jaar voor het eerst. Als de plant opgroeit schrik je wel even: is dit wel tomaat? Geen vergissing van de zaadleverancier? Het blad ziet er zo anders uit.

Brandywine - Stakeless - Green Grape.jpg

Blad van vlnr brandywine – stakeless – green grape

En, zoals u op de foto's ziet, is de bloem van brandywine ook forser. Ze lijkt een dubbele rij kroonbladeren (bloembladeren) te hebben. Er hangen een of drie bloemen bij elkaar. Maar dat is dan ook genoeg voor tomaten van pakweg 400 gram per stuk.

Brandywine - bloem green grape.jpg

Brandywine - bloem 2.jpg

Brandywine - bloem 1.jpg

green grape of iedere willekeurige tomaat
brandywine
brandywine

Het is (daardoor) ook een van de langst dragende c.q. traagste tomatenrassen: de vruchten zijn na ca. 80 – 100 dagen klaar voor de oogst als ze oranjegroen zijn en ze rijpen na tot een, niet alledaagse, rozerode kleur. Het is een vleestomaat met een lekkere, echt ouderwetse tomatensmaak. De teelt in kas, langs een draad, is het zoals bij de andere tomatenrassen.
Op 20 september verwachten wij de plukbare vruchten.

Deze tomaat wordt ook wel pink brandywine (roze brandywine) genoemd en is, naar verluidt, de oudste brandywine. Pink/roze is een overbodige toevoeging. Dit is dè brandywine.

Historie

Naar het verhaal gaat is brandywine een oud tomatenras dat in 1885 door de mennonieten (anabaptisten, wederdopers), en dan in het bijzonder de afscheiding daarvan: de Amish, zou zijn gecultiveerd en genoemd is naar de rivier Brandywine in Pennsylvania. De Engelstalige Wikipedia stelt echter dat er geen bewijzen zijn voor een link tussen deze gelovigen en deze tomaat.

Brandywine stond voor het eerst in 1889 in de catalogus van Johnson & Stokes (Philadelphia), maar verdween al snel uit het aanbod van de zaadhandelaren. Het zaad van brandywine is vrij lang binnen een of meer families gebleven. In 1982 is het ge(-her-)introduceerd door Seed Savers Exchange.Seed Savers Exchange schrijft: "Our best selling tomato and one of the best tasting tomatoes available to gardeners today." 

Slow Food Ark van de Smaak

De wereldwijde organisatie Slow Food kent het "instituut" Ark van de Smaak. Daarin worden bedreigde voedselproducten opgenomen, die niet voor de mensheid verloren zouden moeten gaan.
Slow Food USA heeft brandywine in haar Ark of Taste opgenomen. Zo kan het lopen met een tomaat die rond 1900 oninteressant werd gevonden.

Links

Op Victory Seeds staat een aardige verhandeling over brandywine. Klik hier.

2 gedachten over “Brandywine is anders”

Plaats een reactie