Je eigen tomaten telen en oogsten als ze daadwerkelijk rijp zijn, dat is pas genieten. Het is minder leuk als je ziet dat je tomaten ziek zijn en kwalen vertonen. Zieke tomaten willen we niet, wat kan je er aan doen?
Heel belangrijk is dat de tomaten een gelijkmatig vochtige grond hebben. Dus niet verdrogen en vervolgens grote plenzen water.
Fytoftora
Tomaten open en bloot in de tuin telen kan, als het een mooie, droge, lange zomer is. De meeste tomaten zijn hartstikke gevoelig voor fytoftora, de ziekte die ook bij aardappels veel voorkomt.
Het blad begint bruin te worden. Dan de stelen en de vruchten. Dat komt door vochtigheid op de plant, dus begiet tomaten altijd over de grond.
Er is niets tegen te doen. Verwijder planten en tomaten, gooi ze niet op de composthoop. Aangeraden wordt om het bij restafval te doen, om de kiemen radicaal uit de wereld te helpen. (Of dat nu helpt, is de vraag.)
Er zijn wel enkele tomatenrassen die behoorlijk resistent zijn, zoals primabella. Maar dan lever je bijvoorbeeld wel wat in op grootte en/of smaak.
Neusrot
Als de tomaat in de neus, waar eigenlijk het bloempje heeft gezeten, zwart en lelijk wordt, rot dus, dan betekent dit dat de plant een gebrek aan kalk heeft. Normaliter zit er altijd genoeg kalk in de grond. Maar het opnemen van die kalk is het probleem: de plant heeft meer vocht nodig. Een andere oorzaak kan zijn dat er een overdaad aan kali en magnesium in de grond zit.
Giet dus regelmatig, houd de grond vochtig (niet kleddernat, dat levert weer andere problemen).
Geel blad
Tekort aan voeding maakt het blad geel, misschien blijven de nerven groen. Begieten met vloeibare mest (smeerwortelgier) helpt. Op de grond. Zwakke planten zijn namelijk snel prooi voor ziektes en insecten.
Gescheurde tomaten
Ai, die prachtige rijpe tomaat scheurt! Dat heeft te maken met de druk in de tomaat. En dat kan weer het gevolg zijn van grote temperatuurschommelingen of veel water gieten, na hete dagen, bij uitgedroogde planten. Zeker tomaten die in pot worden geteeld, moeten gelijkmatig vochtig worden gehouden.
Aangevreten vruchten en gaten in bladen
En/of opgerolde bladeren. Dat is vermoedelijk werk van de groente-uil, een nachtvlinder en haar rupsen. Maar het kunnen ook muizen zijn
Groenkraag
Een zonnige en droge zomer is, zoals we weten, ideaal voor tomaten. Maar te veel zonuren kunnen ook een probleem worden, zeker als er een gebrek aan schaduw is. Dan kan groenkraag optreden: een harde, groene bovenkant van de tomaat.
Te veel zonlicht is dus een belangrijke oorzaak, maar ook kan:
- langdurige hitte boven de 30 graden,
- sterke temperatuurschommelingen,
- onevenwichtige bemesting,
- overbemesting met stikstof,
- verlies van veel bladeren, en….
- te veel water geven
Bladrollen
Donkergroene, gekrulde bladeren verschijnen als er sprake is van overbemesting. Nu wordt aanbevolen de onderste bladeren van de tomatenplant te verwijderen, teneinde de tomaatvorming te bevorderen. Maar als er bijvoorbeeld te veel bladmassa is verwijderd, ontstaat vervorming van de naburige bladeren door opeenhoping van voedingsstoffen. En bladluizen zuigen vaak aan de gekrulde, zachte bladeren.
Vermijd een tijdje het bemesten en gebruik altijd organische mest, die zijn voedingsstoffen langzaam afgeeft.
Wij hebben mooie resultaten bij beginproblemen met fytoftora.
Planten vernevelen, ook onderkant van de bladeren, met een mengsel met neemolie. Info vind je op de website van berivita.
Daarna de planten bestuiven met lavameel.
Gier van netel, heermoes en smeerwortel geven aan de planten om sterker te worden
Dank. Ik zie neemolie op de site van berivita. € 6,49 voor 100 ml. Dan is het dus de vraag: wat is het mengsel en hoeveel? 🙂
Andrew Agroforestry Research Design ( heb een tiental planten van hem in mijn tuin staan ) is al heel ver met het veredelen van tomaten zodat ze resistent zijn tegen fytoftora. De planten zien er op dit moment Fantastisch uit. De opbrengst is inderdaad wat minder en natuurlijk wat later dan in de kas maar de smaak is uitstekend. Mooi voorbeeld van kennis en geduld.