Een lekkere voorjaarstaart met aardbeien uit eigen tuin en banketbakkersroom, of crème anglaise met slagroom, zoals u wilt.
- 225 gr bloem
- 160 gr roomboter koud, uit de koelkast
- 80 gr witte basterdsuiker
- half ei losgeklopt
- snuf zout
- 1 st vanillestokje
- 500 ml volle melk
- 6 eierdooiers
- 125 gr fijne suiker
- 35 gr bloem
- 150 ml slagroom
- 600 gr aardbeien
- 2 eetl aardbeienlikeur (zie opmerkingen)
- poedersuiker
-
Doe de bloem, suiker en het zout in een kom. Snijd de roomboter in snippers/blokjes en laat die in de massa vallen – roer af en toe om, om ze te coaten en te voorkomen dat de zojuist gesneden blokjes weer een blok vormen.
-
Nu het volgende:
– de een zegt: met twee messen kruislings snijden om er een kruimelig deeg van te maken (volgens mij snijd je je suf en blijven het blokjes);
– de ander (wij) gaan met flukse vingerbewegingen door het bloem en de boterklontjes om het te verkruimelen. -
Doe het ei erbij en kneed er een bal deeg van, die je best tot dikke plak kan maken. Met koude handen, naar verluidt. Folie erom en minstens een half uur in de koelkast.
-
Verhit de oven voor op 1800 C.
-
Vet een taartvorm (met losse bodem) van pakweg 26 cm diameter in.
-
Haal het deeg uit de koelkast en werk het in de taartvorm, zodanig dat er enkele cm’s opstaande rand is.
Leg wat bakpapier in het midden en strooi daarover bakbonen, als gewicht. (Zie opmerking.)Bak de taart 20 minuten in de oven, haal ‘m eruit, verwijder de bakbonen en het bakpapier en bak de taart nog een kwartiertje door.
Lege taart uit de oven en af laten koelen.
-
Maak vla: of beter, crème anglaise.
Doe de melk in een (ruime steel-)pan. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg er uit. Doe merg en open stokje in de melk. Breng het aan de kook en laat het met deksel op de pan een minuut of tien trekken.
-
Roer in een kom de eierdooiers los met de suiker en bloem.
-
Haal het vanillestokje uit de melk en doe beetje bij beetje de melk door de eierdooiers, al kloppend met een garde. Schenk terug in de pan.
-
Breng het aan de kook en laat het een paar minuten koken, terwijl je blijft roeren. Schenk over in een schaal en bestuif het oppervlak met poedersuiker om velvorming te voorkomen.
-
Ontkroon de aardbeien en maak ze schoon. Schep ze een paar keer met de likeur om en laat minstens een half uur marineren.
-
Maak banketbakkersroom:
Klop vlak voor het vullen van de taart de slagroom stijf – maar niet tè, want dan wordt het boter. Spatel het door de vla.
-
Doe het geheel in de inmiddels koude taart en drapeer de aardbeien erover. Of leg ze netjes in de vla.
-
Zet de taart eventueel nog even in de koeling.
1) Wij hebben zwartebessenlikeur gebruikt (crème de cassis)
2) Volgens mij is dat gedoe met die bakbonen onnodig. Dit deeg rijst niet. Er zit geen gist, geen bakpoeder of wat dan ook in.
3) Er kwam toch een vel over. Niet zo erg, maar toch… een stukje folie is beter.
4) De banketbakkersroom van Vreugdenhil mag wel wat dikker. De bereiding van de vla is anders dan bij de crème anglaise. Die mag niet koken.
19 juni 2009
De Oosterbeekse Tuinclub 3 of 4 kwam onze tuin bekijken en we hadden erg veel aardbeien. En eieren van onze kippen. Dus….