Zwarte bessenlikeur

Crème de cassis

1½ kg zwarte bessen; 12 blaadjes van dezelfde struik; 1 liter 95% alcohol; 1 kg suiker; 2 l water

U kunt van zwarte bessensap maken (klik hier) of likeur.

zwarte bessenlikeur 1.jpg
Op de foto staan er, bij het begin, drie. Dat was “een beetje dom”, want de bessen en suiker nemen natuurlijk ook volume in.

 

Houd zes schone flessen van minstens 0,7 liter beschikbaar. Of vijf literflessen. (Of minder, maar dan moet u de verhoudingen ook terugbrengen. En die 1½ kg bessen komt met gemak van een al wat oudere struik.) Of u heeft een hele grote vijfliterfles.

Haal de bessen van de struik – u kunt ze ook meteen van de struik ritsen, dat scheelt werk. En daarna een paar keer wassen.

zwarte bessenlikeur 2.jpg

Verdeel de bessen, de blaadjes, alcohol, suiker en het water over de flessen. Schud ze de eerste week dagelijks even om. Laat alles 5 à 6 weken trekken. Zeef daarna de vloeistof door een passeerdoek (kaasdoek) of een koffiefilter. Doe de likeur in schone flessen. Bewaar ze op een donkere plek met een kurk of schroefdop op de flessen.

De ervaring met andere likeuren leert dat een tijdje liggen de smaak verbetert.


22 juni 2009
Het werd tijd om te plukken. Dit recept stond al even op onze website. Omdat we zagen dat er zo veel mensen zochten naar zwarte bessensap en bij onze site terecht kwamen, hebben we deze likeur er alvast bij geplaatst. Deze likeur is misschien geen crème de cassis, maar we gaan ons best doen. We denken erover het met zwarte bessensap te mengen. Dit sap is namelijk heel geconcentreerd.

OPMERKINGEN
1)   95% alcohol haalt u voor een schappelijke prijs in Italië. Als u zelf niet gaat, zijn er zeker vrienden die het mee willen nemen.
2)   Gezien de verhoudingen moet u rekenen op een likeur met rond de 30% alcohol.

4 gedachten over “Zwarte bessenlikeur”

 1. Ik heb vorig jaar inmaakbrandewijn gebruikt. Maar dan geen water toegevoegd, anders verdun je het teveel. Dit in verband met houdbaarheid en smaak. Receptwas zeer geslaagd.
  Ik heb dit jaar een slechte zwarte bessen oogst. Ik ga daarom het zelfde recept eens proberen mer rode bessen en brandewijn. Ik hou jullie op de hoogte van het resultaat.

  Anjelina

  Beantwoorden
  • Bij ons wordt 2 liter water toegevoegd aan 1 liter 95% alcohol. Jij gaat naar pakweg 1,5 liter, dus van alles de helft hè. En dus iets minder dan 0,7 liter water toevoegen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie