Aardperen en daube

Topinambours en daube

Een winters gerecht van gestoofde aardperen – oftewel: topinamboer, dan wel topinambour – met bacon, tomaten en een glas rode wijn. (Erin, welteverstaan. Maar erbij is ook erg lekker.)

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Frans
Auteur: La Cuisine Rustique: Provence van Maguelonne Toussaint-Samat
Ingredienten
  • 1 kg aardperen, schoongeborsteld
  • 60 gr verse bacon
  • 3 eetl olijfolie
  • 1 teen knoflook, heel
  • peper en zout
  • 4 st kruidnagelen
  • 250 gr tomaten, ontveld en gehakt (dus uit blik)
  • 1 eetl bloem
  • 1 glas rode wijn
  • 1 glas water
Bereiding
  1. Stoven dus.

  2. Schil de aardperen en snijd ze vrij dikke plakken en kook ze 5 minuten in een blanc (= water met wat bloem en citroensap, om de aardperen op kleur te houden. Of water en melk. En/of met wat boter).

  3. Laat de plakken uitlekken en leg ze dan in een kasserol (stevige pan), met de olie en de gehakte bacon.

  4. Laat dit een paar minuten vrij snel bakken, doe de hele teen knoflook erbij, peper, zout, de kruiden en de tomaten.

  5. Doe het deksel op de pan en laat het geheel een kwartier zachtjes stoven.

  6. Roer dan de bloem erdoor, laat die 1 a 2 minuten meekoken en voeg dan wijn en water toe.

  7. Stoof het gerecht tot de aardperen helemaal gaar zijn en de saus goed is doorgekookt. (Als de saus waterig is het deksel van de pan halen om te laten indikken.)

Opmerkingen
  • Het is een winters gerecht, dus je gebruikt geen verse tomaten 🙂 En tomaten uit blik zijn gezonder dan de “verse” tomaten die in de winkel liggen. De bliktomaten worden rijp geplukt en direct verwerkt, de tomaten in de winkel worden onrijp, nog groenig, geplukt – ze worden wel rood, maar de gezondheidswaarde stijgt niet.
  • Pas op met de hoeveelheid vocht toevoegen. Het is mooier als een saus om de aardpeerschijven hangt, dan dat ze in de saus drijven.
  • Ik heb het niet gewaagd de aardpeerschijven een kwartier te laten stoven; ik weet hoe snel ze gaar kunnen worden. Nu hadden we schijven die hier en daar van binnen een beet hadden.

9 januari 2009 
Dit recept staat sinds 2 december 2007 op de site. Toen had ik een bevlieging en verzamelde zoveel mogelijk aardpeer-recepten. In principe heb ik alle recepten die op deze website staan, gemaakt. In principe ….. dat houdt impliciet in dat er uitzonderingen zijn. Zoals deze. Maar nu dan gemaakt en het is een erg lekker gerechtje. De aangegeven hoeveelheden zijn voor vier personen en dan is het een behoorlijk bijgerecht / onderdeel van de maaltijd. Anders is het genoeg voor twee.

15 januari 2018
Negen jaar later. We hebben het weer eens gemaakt. Smaakt uitstekend. Zelf gerookt spek, in blokjes, van een van de varks die afgelopen jaar in Oosterbeek de Japanse Duizendknoop bestreed.
En voor de rest avant la lettre. Mrs. M is er een groot fan van.

Plaats een reactie

Waardering