Bietenstamppot met appel of yacon

Bietenstamppot met yacon of appel
Voorbereiding
45 min
Kooktijd
30 min
Totaal
2 uur 15 min
 

Simpele, lekkere herfstkost. Als u yacon of appelwortel in de tuin heeft, net geoogst, kunt u wat kleienere gebruiken. Als u appels heeft, gebruikt u die. Als u appels en yacon hebt.... uh...

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Voor: 4 personen
Auteur: MergenMetz
Ingredienten
  • 1000 gr gekookte biet in kleine blokjes;
  • 500 gr kruimige aardappelen;
  • 2 uien gesnipperd;
  • 300 gr spekblokjes;
  • 10 blaadjes salie evt. nerf eruit gesneden;
  • fèta;
  • scheutje arachideolie of ghee;
  • 2 appelen of pakweg 300 gr yacon in kleine blokjes
Bereiding
  1. U koopt gekookte bieten of kookt rauwe biet - uit eigen moestuin - ruim van tevoren. Een uurtje koken (afhankelijk van de grootte) en dan pellen. Wegzetten.
  2. Schil de aardappelen, snijd ze in kleinere blokken en zet ze op. Zonder zout (het spek is, als het goed is, zout genoeg).
  3. In een koekenpan of kasserol de olie of ghee verhitten en op zacht vuur de spekblokjes uitbakken. Na een tijdje de ui erbij doen opdat ze glazig wordt.
  4. Terwijl de twee pannen op het vuur staan, de bieten in kleine blokjes snijden en eventueel wat hakken. En de salie oprollen en heel dun snijden.
  5. Als de spek en ui een mooi harmonieus geheel is - misschien een pietsie water erbij doen? - dan mogen de bietenblokjes erdoor worden geschept. Houd het vuur laag.
  6. Aardappels gaar? Afgieten - wat water opvangen - en stampen. 
  7. Men de gestampte aardappelen door de bieten-spek-ui massa. Misschien wat kookwater erdoor om het wat smeuïger te maken. Waag het nog een beetje te stampen (misschien helpt het). Schep de salie erdoorheen. 
  8. De appel of yacon schillen en in kleine blokjes snijden. Schep die ook door de stamppot. Het wordt een heerlijk grove stamp, geen zalvend babyhapje. 
  9. Schep op borden en verkruimel er wat fèta over.
Opmerkingen

Appel wordt moes, yacon blijft stevig. Beide verkleuren snel, dus we snijden ze pas tegen het einde in blokjes.

18 november 2018
De nachtvorst is ingetreden. Enkele dagen geleden zijn alle gevoelige wortel- en knolgewassen gerooid. In eerste instantie in kratjes en kuipen in de kas. Maar vandaag zijn yaconstronken – met de broedbollen – en ook dikke winterpenen ingekuild. We hadden een fraaie bietenoogst, maar de afgelopen tijd ook al flink wat gegeten – ook deze stamppot, maar iets anders.
Dus het restant van de bieten is boven de grond gebleven, in een emmer met compost.
Enfin, een grove stamppot omdat de bieten en yacon en ook spekjes, in blokjes zijn.

Plaats een reactie

Waardering