Appelwortel (yacon) in De Telegraaf

Speciaal voor lezers van De Telegraaf en alle anderen die geïnteresseerd zijn in yacon. Want zaterdag 17 november 2018 besteedde De Telegraaf in het katern Vrij drie pagina’s aan deze bijzondere vrucht of groente. Ondergrondse vrucht. Om het zoeken te vergemakkelijken geven we hier de nodige links.

Om gedoe met auteursrechten en ‘opnieuw openbaar maken’ te voorkomen, hebben we het artikel flink gemutileerd.

Felix Wilbrink schrijft luchtig en vermakelijk in deze krant van Wakker Nederland. Het was een plezier om hem en de fotograaf de vrijdagochtend 9 november op bezoek te mogen hebben. Nou ja, ochtend: van pakweg tien tot twee.

Een van de plakken yacon die Cokkie voor de carpaccio had gesneden werd tegen het raam van de tuindeur geplakt en hangt er nog steeds. Zo dun, zo transparant en zo mooi is de dwarsdoorsnede van deze wortelknol.

Op de website van De Telegraaf staat een korte video een een recept.

Beschrijving van de plant, geschiedenis, gezondheidswaarde en teelt: kijk hier

Zaad en plantmateriaal
Yacon wordt vegetatief vermeerderd, met de zogenaamde broedknolletjes of -bolletjes. Wij hebben ze nu ingekuild, eind februari halen we ze naar boven en kweken ze op.
Indien u belangstelling ervoor hebt: Wij versturen ze niet, daarvoor hebben we niet de juiste middelen. Maar u kunt ze bij ons halen of op de Groenmoes Markt, 16 & 17 maart 2019.
Voor de volledigheid dan ook maar de richtprijs: Broedbollen sec € 4,00 incl BTW, al enigszins opgekweekte planten: € 6,50 incl BTW per stuk.

Recepten met yacon: kijk hier
Een aantal simpele en aantrekkelijke recepten om mee te beginnen.

16 januari 2019 – Workshop met yacon: kijk hier
Samen met en onder de bezielende leiding van Cokkie van Leeuwen van Frutti Confetti gaan we nog meer met deze vrucht experimenteren. Want er kan zo veel mee.

Plaats een reactie