Verdeel de bloemkool in roosjes die ongeveer even groot zijn. Doe olijfolie in een pan met antiaanbaklaag. Doe er wat (niet alles) van de ui olijven en ansjovis bij. Leg er een laagje bloemkool op met wat kaas, wat druppels olijfolie en ietsje zout. Maak zo diverse lagen. Tenslotte de rest van de olijfolie erover en de rode wijn. Deksel op de pan en zachtjes laten stoven tot de bloemkool gaar is. Niet roeren. Het vocht moet min of meer verdampt zijn. Eventueel aan het einde het vuur hoger zetten en het laten inkoken. Schep over in een warme schaak en doe er veel brokjes gebakken brood over.
17 april 2006
Ik ben schuldig. In mijn streven om het hele jaar rond het groentehoofdgerecht uit eigen tuin te halen (of winteropslag) kan ik niet gestand doen. De wintervoorraad is op. We bevinden ons aan het eind van de zgn. hungry gap. De vastentijd. Het voorjaar is veel te koud, dus wat gezaaid is, laat zich nog amper zien. Op 3 november 2005 was het nog warm weer; de winter is verschoven. Volgens alle moestuinboeken is mijn op arme zandgrond gelegen moestuin ongeschikt voor bloemkool en sluitkolen (bijv. witte en rode kool). Ik heb deze bloemkool gekocht.
De gegeven hoeveelheden vragen om een kleine pan, anders zijn er amper twee lagen te maken.