Bownie gemaakt van heel goede chocolade en bonen i.p.v. bloem/meel. Bijzonder en uitmuntend van smaak.
- 300 gr hele pure chocolade
- 140 gr roomboter, in blokjes
- 1 vanillestokje, het merg
- 1 blik (400 gr) kidneybonen of 250 gr gedroogde kidneybonen (zie opmerkingen)
- 4 st eieren
- 85 gr grof gehakte noten (wal- en/of pecannoten en/of pistaches en/of amandelen)
- 200 gr fijne kristalsuiker (wij gebruiken panela, oersuiker)
- 1 theel zout (optioneel)
-
Indien je droge bonen gebruikt, laat ze een nacht weken en kook ze dan in een paar uur goed gaar. (Niet dat ze uit elkaar vallen, maar de inhoud moet zacht zijn, niet korrelig.)
-
Verwarm de oven op 1800 C. Vet een vierkant bakblik van 24 cm in met boter of bekleed met bakpapier.
-
Smelt de chocolade en boter samen au bain-marie (d.i. in een schaal of kom boven heet water – of gebruik een speciale pan).
-
Snijd de vanillepeul open en schraap het binnenste er uit. Doe dat bij de chocolade. Laat wat afkoelen.
-
Meng ondertussen de bonen met twee van de eieren in een keukenmachien of met een staafmixer. Het moet zo glad mogelijk worden, anders krijgen de brownies een melige textuur. Meng geleidelijk het bonenmengsel met de noten en de chocolademassa. Dat wordt best wel een stijf geheel.Klop de andere twee eieren met de suiker tot een luchtig mengsel
-
Meng geleidelijk het bonenmengsel met de noten en de chocolademassa. Dat wordt best wel een stijf geheel.
-
Klop de andere twee eieren met de suiker tot een luchtig mengsel en spatel dat door het bonen-chocolademengsel. Het geheel is nu een soepel beslag.
-
Giet over in het bakblik. Bestrooi met het zout. Bak 30 minuten, misschien ietsje langer, in de voorverwarmde oven. Het moet stevig worden, maar ook een beetje smeuïg blijven.
-
Laat de brownie in het bakblik helemaal afkoelen op een rooster en snijd vervolgens in vierkantjes. Als het te plakkerig is (dus iets tè smeuïg), laat dan in de koelkast verder opstijven.
1. In het originele recept is sprake van zwarte bonen. Wij hebben kidneybonen gebruikt, omdat we geen zwarte voorhanden hadden. Werkt ook goed. En wedden dat het met witte bonen ook gaat?
2. We hebben de eetlepel cacaopoeder vervangen door 50 gram extra chocolade. Vermoedelijk wordt cacaopoeder toegevoegd voor meer chocoladesmaak. Maar als je echte chocola gebruikt (dus geen supermarktspul), heb je een heerlijke èn bijzondere brownie.
3. We hebben de 2 theelepels vanille-extract (dat doorgaans uit lignine is gewonnen, dus van hout) vervangen door echte vanille.
4. We hebben één ei meer genomen en wel om in de keukenmachine de bonenmassa te maken. Met één ei bleef het te droog. Met twee was het mooi.
19 juni 2014
Vegetarisch diner. Het hoofdgerecht was de curry en ach, bij vegetarisch eten denken we altijd aan bonen, bonen, bonen. Dus dit als recept gekozen. De gasten vonden het uitstekend smaken. Ik ook. A. stelde voor om voortaan boter te vervangen door olijfolie. Dus we gaan deze brownie zeker nog een keer maken.
Over chocola
De meeste goedkope (supermarkt-)chocola smaakt niet naar chocola. We denken dat het chocola is. Maar de werkelijkheid is anders. Chocola is, net als bij wijnen, rijk van smaak en ras en terroir hebben grote invloed. Echte chocola is er niet onder de 4 euro per 100 gram, eigenlijk begint het bij 5 euro per pakweg 80 gram. Er zijn steeds meer winkels die goede chocola verkopen. Wij adviseren Kuná, werkelijk top, uit Ecuador.
Tijdens de open dag 27-4-2024 hiervan gesmuld. Ongelooflijk lekker en het vult enorm goed!
Fijn dat jullie het recept op jullie website delen.
Nog dank voor de informatieve rondleiding.
De gekochte chocoladerepen liggen inmiddels veilig in de kast 🙂