Braadworst met wortelen

Wortelen met braadworst
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
20 min
 

Een beetje boerse hap, deze in een ruime koekenpan gebakken braadworst en rijkelijk plakjes. Bestrooien met peterselie en serveren met een homp brood.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Ingredienten
  • 4 st braadworsten, of een hele lange opgerold
  • 1 kg wortelen, wat dikkere, gewassen / geschrapt, in plakjes van ca ½ cm
  • 2 st ui, gesnipperd
  • 2 eetl (of een scheutje) citroensap
  • 2-3 handen peterselieblad, fijngehakt (geen krul hè, wel echte, platte peterselie)
  • peper uit de molen
  • 250 ml groentebouillon
  • hompen brood / sneden stokbrood
Bereiding
  1. Kook gedurende een minuut of 7 de worteltjes in de bouillon – d.w.z. de plakken wortel zijn net onder water. Eventueel wat water toevoegen.

    (De plakjes moeten echt nog een beet hebben, niet zacht.)

  2. Afgieten door een zeef, boven een kom of maatbeker, het vocht hebben we zo weer nodig. Wortelplakken af laten koelen.

  3. Klein scheutje vocht in een ruime koekenpan.

  4. Op laag vuur de braadworsten gaan bakken. (Dus niet in olie of vet, gewoon wat vocht en laag vuur.)

  5. Bak gedurende een minuut of vijf, tussendoor de worsten even keren.

  6. Doe de ui bij de worsten. Giet er wat bouillon/kookvocht bij en ook de citroensap en de helft of wat meer, van de peterselie.

  7. Maal er rijkelijk zwarte peper over

  8. Laat een minuut of 10 stoven, keer ondertussen de worsten een of twee keer.

  9. Doe de plakken wortels erbij. Schep goed om, laat alles heet worden.

  10. Schep op de borden en bestrooi met nog wat peterselie.

  11. Serveer met een moot brood.

braadworst wortelen

15 augustus 2025
Hoewel de woelmuizen dit jaar een groot deel van onze wortelen hebben weggevreten, is er nog wel genoeg. Een paar weken geleden hebben we braadworsten gemaakt, we hebben nog genoeg vlees van onze Bonte Bentheimer landvarkens in de vrieskist. En aangezien we niet zo van hamlappen, rollades, fricandeau zijn, hoppa, door de gehaktmolen, kruiden en worsten persen (kijk hier hoe we dat doen).

Plaats een reactie

Waardering