Een fijne wokschotel met stengelsla (celtuce) met gehakt, prei en uiteraard sojasaus op rijst. Geheel op de Chinese wijze van Ken Hom.
- 2 st celtuces, geschild en in plakjes van ca. ½ cm
- 2 st kleine prei, ook in plakjes/ringen
- 2 stengels bleekselderij, kleingescheden (dus brede deel in de lengte één of wee keer klieven en dan overdwars klein snijden)
- 1 st fikse ui, grof gesnipperd
- 1 st rode peper, in dunne ringen
- 2 tenen knoflook, in fijne plakjes
- 1 st rode paprika, schoongemaakt en in blokjes/ruiten van iets van 1 cm
- 200 gr gehakt (wij gebruikten schapengehakt)
- 2 eetl lichte sojasaus
- 1 eetl donkere sojasaus
- scheutje rijstazijn of witte wijnazijn
- beetje suiker
- 130 gr rijst
- arachideolie
-
Afhankelijk van de soort rijst die je gebruikt, deze nu of wat later koken.
-
Verhit de wok (of grote gietijzeren pan) met een scheut arachideolie.
-
Als de olie heet is, roerbak eerst de gehakt tot het rul is.
-
Doe de ui, bleekselderij, paprika en celtuce in de pan, bij de gehakt, en een wok een poosje. Dus actief roerbakken. Als de ui glazig wordt en bruin wil worden is het tijd om de knoflook en rode peper erbij te doen.
-
(Als het te hard gaat, mag er een klein scheutje water bij.)
-
Roerbak actief en dan op een gegeven moment de prei erbij. Vuur laag.
-
Een scheutje azijn erbij (zuur) en een beetje suiker (zoet) en dan de sojasauzen.
-
Schep goed om, door en door en klaar!
-
Serveer met rijst.
29 juli 2024
Celtuce is hartstikke Aziatisch, dus voor dit gerecht hebben we inspiratie gezocht bij de Chinezen. Eigenlijk bevat het alle klassieke Chinese componenten. Ken Hom zou zijn goedkeuring aan deze samenstelling geven 🙂
En het smaakt uitstekend.