Crema catalana de café

Crema catalana met koffie

Crema catalana is de Catelaanse variant van de crème brûlée, vermoedelijk zelfs de voorganger ervan. Een romige pudding met koffiesmaak en gebrande suikerlaag erop. De oorspronkelijke crema catalana is zonder vanille en met kaneel en citroen. Dit is dan toch meer een crème brûlée. Maar José Pizarro is een heuse Spaanse naam…..

Gang: Dessert, Nagerecht
Keuken: Catelaans, Spaans
Voor: 4 Personen
Auteur: José Pizarro in The Guardian 4 mei 2019
Ingredienten
 • 1 ltr volle melk
 • 4 st kardemompeulen, gekneusd
 • 6 st eigelen
 • 1 theel vanille (inhoud vanillepeul)
 • 60 gr basterdsuiker (fijne kristalsuiker)
 • 40 gr maizena
 • 25 ml sterke espresso (koud)
Bereiding
 1. Doe de melk en de kardemom in een pan en breng het aan de kook. En dan minstens een uur wegzetten, om de kardemomsmaak in de melk te laten trekken.

 2. Zeef het.

 3. Klop de eigelen met de suiker en de vanille tot een wittig, luchtig geheel

 4. Meng een klein beetje van de melk met de maizena en maak er een pasta van.

 5. Doe de pasta, ongeveer ¾ van de melk en de koude espresso rustig kloppend door de eigelen.

 6. Giet het over in een pan en kook zachtjes gedurende 10 minuten onder voortdurend roeren, tot je een dikke pudding hebt. (Deze moet dikker dan vla zijn.) Te dik kan ook, doe er dan wat melk erbij en roer door.

 7. Giet het door een zeef (niet echt nodig) in een schenkbeker en vul de (vier) rammekins. Zet voor minstens drie uur in de koelkast. Het moet door en door koud zijn en stevig.

 8. Strooi wat suiker over de puddinkjes en zet het onder een zeer hete grill. En dan weer een uur koelen tot het kan worden geserveerd.

Opmerkingen

Die liter melk is uiteindelijk iets te veel. Het moet wel een beetje dikke pudding worden.
We hebben ietsje meer koffie genomen (espresso).
Hoewel we het vuur laag hadden werd het vrij snel dik. Echt dik en wat klonterig. Kloppen met een garde maakt het al snel een mooi zacht geheel. Dus: neem een garde!

26 juli 2023
Vroeger had ik een keukenbrandertje om de suiker te branden. Die kan ik niet vinden, ook niet in de grote keuken. Hmmm, dan maar de grill van de salemander super heet laten worden. De puddinkjes gingen borrelen en het suiker werd wat bruin. Okay zo. Met een brander kan je het mooi gelijkmatig doen.
Een subtiele crème met vleug van kardemom en vleug van koffie. Erg smakelijk.

Plaats een reactie

Waardering