Gebakken radicchio en aardperen

Radicchio e topinambur saltati con aglio e olio

Uit: Marcella Cucina
200 gr. aardperen; 4 stronken lange Treviso-radicchio of 1 middelgrote koolronde radicchio of 500 gr. witlof;; 2 middelgrote tenen knoflook,in flinterdunne plakjes gesneden; peper; zout; 3 eetl. olijfolie

Schil de aardperen, was ze en snijd ze in plakjes van ca. ½ cm dik. Pluk de bladeren van de radicchio of witlof (gooi beschadigde exemplaren weg) en scheur ze in de lengte in ca. ½ cm dunne reepjes. Kort in koud water leggen en uit laten lekken. 
Doe de olijfolie in een middelgrote braadpan en bak op matig vuur de knoflook. Al roerend tot hij begint te knetteren. Voeg vlug de aardperen en radicchio (of witlof) toe. Strooi er zout en peper over. Leg het deksel op de pan en zet het vuur zeer laag. Schep de groente af en toe om, tot de aardperen zacht aanvoelen als u er met een vork in prikt. Dit duurt ca. 40 minuten.

Dit gerecht kan tevoren worden klaargemaakt. Zet het niet in de koelkast. Langzaam en goed opwarmen onder af en toe omscheppen.
 
3 januari 2007 – een bitterzoet gerecht

Hoog tijd om weer eens wat met radicchio te doen. Op onze website – we claimen zo'n 750 gerechten vrijwel allemaal te hebben gemaakt – vond ik deze met de notitie "nog niet gemaakt". 
't Ziet er niet uit, maar is verrukkelijk. Het paarsrode van de radicchio wordt bruin. 
Maar rest een heerlijk bitterzoet gerecht dat uitstekend bij bijvoorbeeld een wildbraad kan. Of gewoon zo. Omdat mrs. M en ik na lange tijd van tijdelijk inwonende kinders weer eens met zijn tweeën zijn, permitteren we het ons geen volledige maaltijden te maken. Maar gewoon, wat gerechtjes te maken.

1 april 2014

De laatste aardperen liggen alweer weken in het groentenvak van de koelkast. En ik heb nog een krop radicchio. Dus we hebben dit verrukkelijke gerecht vandaag, als laatste van dit voorbije winterseizoen, gemaakt. Vanaf nu weer lentegroentjes. Veel uit de tuin, want brandnetel, zevenblad, daslook en meer doet het als een tierelier in dit toch wel warme weer.

OPMERKINGEN
Zoals gezegd, voor de carnivoren onder ons zou ik wildbraad of -stoof aanraden.

Plaats een reactie