Gebakken radicchio en aardperen

Radicchio e topinambur saltati con aglio e olio
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
40 min
 

Een bitterzoet Italiaans najaarsgerecht. Of neem witlof voor radicchio. (Maar de hedendaagse witlof is niet meer lekker bitter.) Uitstekend bijgerecht bij bijv. wildgerechten.

Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: Uit: Marcella Cucina
Ingredienten
 • 200 gr aardperen
 • 4 stronken radiccchio di Treviso of 1 middelgrote radicchio di Chioggia of 500 gr witl(o)of
 • 2 tenen knoflook, in flinterdunne plakjes
 • 3 eetl olijfolie
 • peper uit de molen en zout
Bereiding
 1. Schil de aardperen, was ze en snijd ze in plakjes van ca. ½ cm dik.

 2. Pluk de bladeren van de radicchio of witlof (gooi beschadigde exemplaren weg) en scheur ze in de lengte in ca. ½ cm dunne reepjes. Kort in koud water leggen en uit laten lekken. 

 3. Doe de olijfolie in een middelgrote braadpan en bak op matig vuur de knoflook. Al roerend tot hij begint te knetteren.

 4. Voeg vlug de aardperen en radicchio (of witlof) toe. Strooi er zout en peper over. Leg het deksel op de pan en zet het vuur zeer laag.

 5. Schep de groente af en toe om, tot de aardperen zacht aanvoelen als u er met een vork in prikt. Dit duurt ca. 40 minuten.

Opmerkingen
 • Dit gerecht kan tevoren worden klaargemaakt. Zet het niet in de koelkast. Langzaam en goed opwarmen onder af en toe omscheppen.
 • Zoals gezegd, voor de carnivoren onder ons zou ik wildbraad of -stoof aanraden.

3 januari 2007 – een bitterzoet gerecht
Hoog tijd om weer eens wat met radicchio te doen. Op onze website – we claimen zo’n 750 gerechten vrijwel allemaal te hebben gemaakt – vond ik deze met de notitie “nog niet gemaakt”. 
‘t Ziet er niet uit, maar is verrukkelijk. Het paarsrode van de radicchio wordt bruin. 
Maar rest een heerlijk bitterzoet gerecht dat uitstekend bij bijvoorbeeld een wildbraad kan. Of gewoon zo. Omdat mrs. M en ik na lange tijd van tijdelijk inwonende kinders weer eens met zijn tweeën zijn, permitteren we het ons geen volledige maaltijden te maken. Maar gewoon, wat gerechtjes te maken.

1 april 2014
De laatste aardperen liggen alweer weken in het groentevak van de koelkast. En ik heb nog een krop radicchio. Dus we hebben dit verrukkelijke gerecht vandaag, als laatste van dit voorbije winterseizoen, gemaakt. Vanaf nu weer lentegroentjes. Veel uit de tuin, want brandnetel, zevenblad, daslook en meer doet het als een tierelier in dit toch wel warme weer.

16 maart 2021
We hebben het deze winter al eens gegeten. Nu weer en wat andere foto’s gemaakt. Die van 2007 waren maar niks. Nu met een Huawei P30 (als ik het wel heb) – als de Chinese geheime dienst via de telefoon spioneren, dan weet ik niet wat ze van deze plaatjes denken.
Het blijft een verrukkelijk gerecht. En we hebben nog wat aardperen over voor de komende weken…

Plaats een reactie

Waardering