Gebakken spinazie met olijfolie en knoflook

750 gr wilde (Turkse spinazie); 2 tenen knoflook, gepeld; 3-4 eetl. olijfolie; 3/4 eetl. zout; optioneel: zongedroogde tomaat

Tè dikke spinaziestelen kunnen minder aantrekkelijk zijn. Dus ontdoe de spinaziebladen van de grove en/of lelijke stelen. Was de spinazie goed.

Uit: De Klassieke Italiaanse keuken

Kook de spinazie met aanhangend water en het zout in een pan met het deksel erop. Tot ze gaar is (plm. 10 minuten).
Afgieten maar niet uitknijpen.
Doe de knoflook en olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook tot ze licht bruin is. Haal de knoflook uit de pan. Doe de spinazie erin en bak deze al omscheppend gedurende een minuut of twee. Op smaak brengen met zout. Opdienen in een schaal.

Uit: de keuken van MergenMetz

Het hoeft allemaal niet zo ontzettend gaar te zijn. Dit recept is met een beet, grover.
Zet eerst een paar uur van te voren enige (niet te veel) zongedroogde tomaten in de week.
Snijd of hak de knoflook fijn.
Snijd wat zachter geworden tomaat in reepjes.
Verhit een grote koekenpan of wok met de olijfolie. Doe de knoflook erin roer even en dan de spinazie erbij. Roerbak/wok de spinazie tot ze behoorlijk geslonken is. Roer de reepjes zongedroogde tomaat erdoor. Op smaak brengen met wat grof zout. (Let op: de tomaat is al een behoorlijke hap zout.)

Al heel vaak gemaakt en nu eens opgeschreven

OPMERKINGEN
Pas op. Als u te veel reepjes tomaat erin doet, wordt het dominant en te zout. Beter te weinig dan te veel.

Plaats een reactie