Geroerbakte lever in kruidige saus

Bron: Ken Hom – De complete Chinese keuken
225 gr kalfs- of varkenslever, in repen c.q. smalle plakken van ca. 7 cm lengte; 3 bosui, in schuine stukken van ca. 5 cm; 1½ dl arachideolie;

Marinade: 1 eiwit; 1 eetl. Shaoxing rijstwijn of droge sherry; 2 theel sesamolie; 2 theel zout; ½ theel witte peper; 2 theel verse gemberwortel, fijngesneden; 2 theel maïzena;

Saus: 2 theel lichte sojasaus; 2 theel Shaoxing rijstwijn of droge sherry; 2 theel suiker; 1½ eetl gele-bonensaus; 2 theel chili-bonensaus

Meng in een kom de ingrediënten voor de marinade. Meng de repen lever erdoor, zodat ze goed bedekt zijn. Zet minstens 20 minuten in de koelkast.
Laat een wok of grote koekenpan zeer heet worden. Doe de olie erbij en deze moet gaan dampen. Schep de lever uit de marinade en roerbak de repen enkele minuten. Schep de lever er weer uit en giet bijna alle olie uit de pan of wok.
Laat de wok weer heet worden en voeg de bosui toe. Een minuutje roerbakken en dan de ingrediënten voor de saus erbij doen. Laat de saus aan de kook komen en doe de lever weer terug in de wok/pan. Goed mengen. Nog een halve minuut roerbakken en opdienen.

19 mei 2009
Lever op een andere manier. En lekker. In China eten ze veel varkensvlees, maar wij hadden nog lever van Herman, het dexterkoetje of beter: -kalfje van een jaar, dat een kort, doch zeer biologisch en ecologisch verantwoord leventje had. (Wij houden overigens zelf geen koeien.)
Marijke is gek op lever. Ik minder, maar eet het met haar mee. (En dit is bijzonder "goed binnen te houden".) En Marijke wilde taugé. Dus maakte ik bij deze lever de koude gemarineerde taugé.

OPMERKINGEN
1)   Ik heb geen gele-bonensaus en miste 'm ook niet.
2)   Taugé is geen moestuinproduct, maar kan je ook zelf maken. Net zo makkelijk als alfalfa.

Plaats een reactie