Spaanse stoofpot met sperziebonen en schaap

600 gr schouder en ander stoofvlees van het schaap (zie hieronder), in blokjes gesneden; 1 rode paprika, ontzaad en in dunne ringen; 1 groene paprika, idem; 2 tenen knoflook, in dunne plakjes (dat is de Spaanse manier); 1 ui, gesnipperd; 2 – 3 tomaten, ontveld en in plakken; 500 gr sperziebonen, afgehaald en in stukjes van ca. 3 cm; 1 aubergine, in blokjes van 1 à 1½ cm in het vierkant; olijfolie om aan te braden; 1 glas droge witte wijn; 4 grote aardappelen (stevige: roseval bijvoorbeeld), in schijven van pakweg ½ cm; peper & zout; 1 theel paprikapoeder en 1 theel gerookte paprikapoeder; peterselie, fijngehakt

Een gerecht onder het motto: Eet meer schaap!

Eerst even dit

In het originele recept worden de sperziebonen in de pan gedaan en na enkele minuten de tomaten en dan nog wijn.
Sperziebonen worden niet gaar in een zure omgeving (lees dit). Tomaat is zuur. Wijn is "zuur". Daarom hebben wij de sperziebonen vrijwel gaar laten worden eer de tomaten en wijn erbij kwamen.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180o C.

Spaanse stoofpot met sperziebonen en schaap 1.jpg

Wrijf de blokjes vlees in met peper en zout. Even wegzetten en de rest hakken en snijden.
Verwarm de olie in een grote stevige pan (kasserol) op hoog vuur. Braad de stukken vlees rondom aan. Strooi de ui en knoflook erin, en roerbak even (het vuur mag wel wat lager). Vervolgens de ringen paprika van beide kleuren erbij, de sperziebonen en schep om.

Spaanse stoofpot met sperziebonen en schaap 5.jpg

Dan de aubergine erdoor en laat weer een paar minuten bakken. Voeg dat de aardappelschijven toe en strooi er de paprikapoeders over.
Als de sperziebonen redelijk gaar zijn, de wijn erbij en leg de plakken tomaat erover (in ons geval de goddelijk smakende tomaat Stakeless). Leg het deksel op de pan en zet het geheel een uur of langer in de oven.

25 augustus 2010
Omdat mrs. M met dochter Gabi zich ergens tussen Toronto en Winnipeg bevindt, neemt Arwen haar honneurs waar. Vanavond een merkwaardig fenomeen: alleen mee-eters van het mannelijke geslacht en Arwen als de enige vrouw. Zo kan het lopen. Lang leve de emancipatie, want Ate was zonder Gees, die in Los Angeles was. "Voor business," bromde Ate. Maar alle eters vonden deze stoofpot bijzonder lekker. Geen schaapangst meer bij hen. Want….

OPMERKINGEN
Schoonebekers in het nieuws - schaap.jpg….. over schaap bestaat een groot misverstand in Nederland. De meeste mensen trekken een vies gezicht en eten liever lam. (Het misverstand komt waarschijnlijk door oude Texelaars. Die eten de hele dag gras, bouwen met de jaren een fikse vetlaag die ranzig wordt, waardoor het vlees die smaak krijgt.) Vervolgens zeggen de slagers dat iedereen lam wil eten en tja, de schapen gaan in dierenvoer of op transport naar verre landen. Nieuwe medelanders eten van de weeromstuit ook lamsvlees, omdat er geen schaap bij de slager ligt.
Raar.
Schapenvlees dat wij hebben is van de schaapskudde Het Soerel. Het zijn Schoonebeekers. Heideschapen, weinig vet en ze eten de hele dag kruiden. Verrukkelijk zacht vlees. Puur natuur, hartstikke eko. Als we het een leek zouden voorzetten, zou die niet denken dat het schaap is. (Heb ik eigenlijk wel schaap gekregen?)

1 gedachte over “Spaanse stoofpot met sperziebonen en schaap”

Plaats een reactie