Grote shiitakes zijn net vlees, en dat op een bed van knolselderijpuree. Een heerlijk vegetarisch gerecht.
- 450 gram knolselderij, geschild en in blokjes schoon aan de haak
- 200 gram aardappel, idem
- 250 gram shiitakes, in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, klein in stukjes van 1/2 cm
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst kwartier tevoren
- 1 groentenbouillonblokje
- beetje water
- maizena of roux-korrels optioneel
- 1 scheut olie (arachide) of klont ghee
-
Breng een pan water met de blokjes knolselderij en aardappel aan de kook en kook het tot de aardappel gaar (genoeg) is. Een minuut of twintig.
-
In een wok of kasserol (stevige gietijzeren pan), wat olie of ghee smelten en verwarmen. Smoor de ui en bleekselderij tot de ui glazig wordt.
-
Voeg de shiitakes toe, een scheutje water en verkruimel het bouillonblokje erboven. Schep goed om. Voeg kort daarna de knoflook toe.
-
Het is fijn als de shiitakes in een ietwat dikker vocht liggen. Hiertoe wat maizena met een klein beetje water mengen, zodat de maizena is opgelost, en dat bij de paddenstoelen schenken. Aan de kook brengen en even doorroeren.
-
Ondertussen zullen de aardappels en zo ook wel gaar zijn. Afgieten – bewaar voor de zekerheid een beetje water. Stamp er een knolselderijpuree (met wat aardappel) van. Als het te droog is, wat water bijvoegen.
-
Schep op elk bord een kloeke lepel puree of iets meer. Spreid het wat. En daarop de shiitakes met saus. Serveer.
-
Leuk is het om nog wat fijngehakte peterselie erover te strooien, maar niet noodzakelijk
25 maart 2019
Het moest er een keer van komen. Al weken, zo niet een maand of twee, ligt een halve knolselderij in de groentenla van de koelkast. Nog onlangs had iemand een e-mail gestuurd met de vraag hoe lang aangesneden knolselderij houdbaar is. Lang dus. Een dunne plak met het verbruinde snijvlak eraf en hoppa, je hebt weer een frisse halve knolselderij.
Mrs.M heeft het niet zo op knolselderij – daarom lag die helft er nog steeds – maar ze is gek op shiitakes en dit gerecht vond ze heerlijk.