De keus voor de ingrediënten is keus voor de grondige smaak.
De zilverstelen zijn dan ook de echt brede stelen van deze snijbietsoort. (Oké, het kan ook met gewone snijbietstengels.) Het blad gebruiken we niet – of hebben we daags ervoor gebruikt. Schoon ze op, snijd ze eventueel in de lengte nog eens door en snijd ze overdwars in reepjes van ca. ½ cm. Idem voor de bleekselderij.
Maak de paprika schoon en snijd er ook reepjes van, evt nog eens overdwars door, opdat ze niet te lang zijn.
Verhit de olie in de wok of kasserol (gietijzeren pan). Doe de bleekselderij, zilverstelen en groene paprika er in en wok, d.w.z. voortdurend omscheppen. Als het te droog wordt wat water erbij.
Doe de ui erbij. En als die wat glazig wordt, de knoflook.
Blus met een fikse scheut sherry.
Doe de champignons erbij, wok even door en dan een klein scheutje (1 à 1½ eetl) sojasaus. Meng en schep op. Op rijst bijvoorbeeld, of, zoals wij, op couscous.
2 juli 2013
Zilverstelen zijn een prachtige snijbiet. Groot, veel blad en dan nog een portie stelen voor de volgende dag of een dag erna – want ze blijven lang goed in de koelkast.
De maak is grondig, aards. En dat deed me combineren met andere aardse smaken van de bleekselderij, Parijse grotchampignons (een jaar of wat geleden zat er daadwerkelijk nog kalk aan de stelen, nu compost) en natuurlijk de groene paprika. Aldus geschiedde.
En het is een lekker, aards maal.