van: Het Oudhollands Hoekje (Internet)
2 kg aardappelen; 750 gr zoete appelen; 750 gr moesappelen; 2 dl water; 10 gram zout; 80 gram boter
Schil de aardappelen; schil de appelen, verwijder de klokhuizen en snijd ze in vieren. Breng het water met de aardappelen en het zout aan de kook. Leg de zoete appels op de aardappelen, de moesappels op de zoete appels. Breng het weer aan de kook en laat het geheel in 30 minuten gaarkoken. Giet het kookvocht af en bewaar deze. Stamp de massa goed fijn en roer er de boter door (als het te droog is kan je wat van het kookvocht er bij doen).
Dien de stamppot heet op.
Nog niet gemaakt
OPMERKINGEN
In het boekje Gelderse Pot staat Hete Bliksem met Klapstuk. Als volgt:
1½ kg aardappelen; ½ theel zout; 5 peperkorrels; 1 laurierblaadje; 1 stukje foelie;2½ dl water; 1 kg handappels; ½ kg moesappels; 75 gr boter. En 400 gr klapstuk.
Nu lijkt mij die peper wel essentieel voor het hete aan de bliksem. De klapstuk wordt eerst 1½ uur zachtjes gekookt (sudderen) in het water met het zout, peper, foelie, laurier. Later worden de aardappels en appels erbij gevoegd en na een half uur afgegoten. Klapstuk eruit, de rest stampen met wat boter en wat kookvocht. (Ik zou de laurier enz. er even uit halen.)
Opdienen: in een schaal met wat gebakken appelschijven erop en de in plakken gesneden klapstuk.