Eigenlijk wel een fraai gerecht met aardse smaken. Inderdaad misschien nog lekkerder met een kommetje yoghurt (zie hierna bij 'recepten kennen geen copyright').
Snijbietstelen – zilverstelen
|
De ene dag eet je snijbiet, dan bewaar je de bladstelen. De andere dag kook je daar mee. Zilverstelen zijn extra brede, witte snijbietstelen. Die hebben we ook in de moestuin, maar nu gebruiken we gewone. |
|
Fruit de ui in de olie, roer de kruiden erdoor (niet de verse koriander!), dan de linzen en de rijst. Door de olie roeren en een liter water erbij, met wat peper en zout. Aan de kook brengen en vuur laag. Na een minuut of tien de fijngesneden snijbietstelen erdoor. Misschien nog wat water toevoegen. |
Laat nog even zachtjes koken, breng evt. verder op smaak met wat zout. Vuur uit en de verse koriander erdoor roeren. Opdienen.
Gewoon zo. Maar als u er vlees of vis bij wenst: wij opteren dan voor een forel. Of een plak schapenbout (nee: schaap is niet vies).
28 juni 2010
Gemaakt. En mrs. M vond het lekker. De toevoeging van de verse koriander was uistekend.
Recepten kennen geen copyright
Volgens ons is de wereld van de receptuur er een zonder copyrights. Koks jatten er lustig op los. Het auteursrecht (copyright) is, net als het patent, een intellectueel eigendomsrecht. U bent de geestelijk vader, u bent de bedenker. Het auteursrecht is vooral bekend van boeken, maar eigenlijk op van alles van toepassing van formats van tv-spelletjes, tamagotchi's,Rubiks kubus tot en met het ontwerp van een gebouw. Op al dan niet met gentech veredelde planten wordt is ook het kopieerrecht van toepassing: dat heet dan weer gepatenteerd, omdat het technisch te omschrijven is. Plagiaat noemen we het kopiëren of schenden ervan. Één "eigen" recept, twee bronnen. Vergelijk deze twee eens:
Van der Beesen |
Boom |
2 uien, fijngesneden; 1 theel kurkuma; 1 theel koriander; ½ theel komijn;
½ theel chilipoeder; 125 gr rode linzen; 50 gr zilvervlies-snelkookrijst; peper & zout; 125 gr rode bonen, geweekt en gaargekookt of 1 potje (370 ml) kant-en-klaar; 600 gr zilverstelen; 2 citroenen, alleen sap; 3 dl volle yoghurt |
2 eetl olijfolie; 2 uien, in reepjes; 1 theel kurkuma; 1 theel ketoembar; ½ theel komijn; 1 theel zwarte Turkse uienzaad;
75 gr zilvervlies-snelkookrijst;
600 – 700 gr zilverstelen; 2 citroenen, alleen sap; 3 dl volle yoghurt |
Hanneke van der Beesen is vergeten de 'scheut' olijfolie in haar ingrediëntenlijst op te nemen. Mevrouw Boom vergeet peper en zout, maar vermeldt wel twee eetlepels olie. Zij noemt bovendien de korianderpoeder ketoembar (de Indonesische benaming), laat de chilipoeder weg en voegt één theelepel zwart Turks uienzaad toe. De rode bonen heten bij haar rode nierbonen (kidneybonen).
ff googlen
Zilverstelen zijn de bladstelen van snijbiet. En zilverstelen zijn witte, extra brede bladstelen. Een groentegerecht apart. Niet erg gangbaar, dus op zoek naar recepten struin je rond op het Internet. Zo heb ik ooit eens dit recept gevonden en opgeslagen. Niet de bron erbij vermeld. Dus nu google ik weer op de hele titel en vind twee bronnen: één van Van der Beesen – een word document met zilversteelrecepten – en één op de receptensite van Albert Heijn: een "eigen" recept van Mevrouw Boom – op 4 februari 2010 geplaatst. De winter was te koud om dan nog zilverstelen te hebben, maar dat terzijde. Als je de eigenschappen van het word-document van Hanneke van der Beesen-Koot bekijkt, ziet u dat het op 17 juni 2003 is gecreëerd. En op 15 augustus 2003 voor het laatst is bijgewerkt. Maar is zij de moeder van dit recept?