Italiaanse stoof met varkensgehakt, bonen en tomaat

Stufato di maiale con fagioli e pomodori
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
30 min
 

Een stevige, Italiaanse stoofpot met varkensgehakt, sappige tomaten en bonen naar keuze. Gezond en lekker.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: instantpoteats.com en dan iets anders
Ingredienten
  • 1 st ui, gesnipperd
  • 2 st selderijstengels, in blokjes
  • 1 st wortel, indem
  • 250-300 gr varkensgehakt
  • 3-4 takjes tijm of een eetlepel gedroogde tijm
  • 1 st rode of Spaanse peper, of jalapeño peper, klein gesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt of geperst
  • 450 gr aardappelen, vastkokers zoals roseval, geschild en in blokjes
  • 500-600 gr gekookte bonen (wij namen kievitsbonen)
  • 500 gr verse, sappige tomaten, in blokjes
  • wat water
  • 1 handje platte peterselie, blad, fijngehakt
  • 1 st citroen, alleen sap
Bereiding
  1. Kook de aardappelblokjes gaar. Afgieten.

  2. Kook de bonen gaar. Afgieten. (Of anders uit pot of blik.)

  3. Verhit een scheut olijfolie in een grote stevige pan (kasserol heet zo'n ding) en smoor de ui, wortel en selderij zachtjes. Doe er op een gegeven moment het gehakt bij en misschien vuur ietsje hoger. Bak het rul.

  4. Doe dan de tomaten, peper, tijm en de knoflook erbij, eventueel een beetje water. Breng aan de kook en laat de tomaten tot een saus sudderen.

  5. En dan natuurlijk de bonen en de blokken aardappel. Die zijn al gaar. Laat nog even goed doorkoken en breng op smaak met wat zout.

  6. Schep goed om, vuur uit, dan de peterselie en citroensap er door.

  7. Serveer!

Opmerkingen

Als je verse kievits- of borlottobonen gebruikt, of om het even welke andere, dan is de kooktijd betrekkelijk kort. Dat kan parallel aan de aardappelen worden gekookt.

Je kunt er ook nog kaas over doen, maar dat leek ons niet erg smakelijk.

 


13 september 2022
Bonen, tomaten de moestuin puilt uit. Een deel van de kievitsbonen eten we vers, andere laten we drogen en is zaaigoed voor volgende jaren. (En die kunnen ook worden geweekt en gekookt.) En we hebben eigen ui, eigen knoffen, eigen peterselie. (Voor selderij gebruikten we snijbietstengels.) En het gehakt is van onze bonte bentheimer Janneke, die we na vele jaren een voltooid leven gunden.

Al met al een zeer smakelijke stoofpot.

Plaats een reactie

Waardering