Dit is een tussen- of voorgerecht.
Het idee is een diep bord met daarin de kapucijners in een saus, de garnalen erover en een takje kervel erop. Voor het oog, zullen we maar zeggen.
Eerst de saus maken.
Een heuse bechamel. Smelt de boter langzaam en dan voeg de bloem toe. Roer de bloem goed door de boter en laat het in een minuut of vijf gaar worden. Blijf een beetje roeren, anders brandt het aan. Roer de visbouillon erdoor. Breng aan de kook. Roer de melk erdoor en laat deze ook, terwijl u roert, aan de kook komen. Doe het sjalotje erbij, het laurierblad en de tijm. Laat de saus plm. drie kwartier zachtjes koken. Wel regelmatig roeren, om vel en aanbranden te voorkomen. (Een speciale sauspan is dan handig.)
Passer de saus door een zeef boven een schaal of (beter) een grote pan, waarin dus de te gebruiken saus wordt opgevangen. De saus moet de dikte hebben van slagroom die nog niet is opgeklopt. Als ze te dik is, dan met nog wat visbouillon verdunnen. (En 10 tegen 1 is ie te dik.)
Nu de rest
Breng een pan water aan de kook en kook (blancheer) de kapucijners. Ze moeten gaar zijn, maar niet tè. Dat kan dus een paar minuten duren.
Ondertussen de garnalen in een platte schaal doen en met wat klontjes boter erover een paar minuten in een matig warme oven verhitten. Bij voorkeur op 80o C.
Giet de kapucijners af – goed uitlekken – en breng ze over in de saus. Verwarm en schep goed om. Breng op smaak met peper en evt. wat zout.
Doe de kapucijners in diepe borden en drapeer de garnalen erover. En…. het takje kervel.
8 juli 2009
We hadden vanavond zeven mee-eters. Dus het werd tijd om dit eens te maken. Je kunt niet genoeg recepten met verse kapucijners uitproberen. Die dingen hebben we thans in overvloed. Iedereen was lovend enthousiast over deze hap. Maar dat komt natuurlijk door de kapucijners die om 17:45 zijn geplukt, direct gedopt en de pan in zijn gegaan. Want de saus had ik 's middags al voorbereid.
2) Wij hebben geen peper gebruikt. En een beetje zout toegevoegd.
3) "Hé," zei een van onze gasten, "Dit lijkt op wat we laatst aten: een fluweelzachte soep van doperwten met grote garnalen erin." Zo zie je maar weer. De kok van De Seinpost is misschien wel door hetzelfde gerecht geïnspireerd – of andersom – en wij hebben de doperwten laten vallen. Evolutie in de keuken!