Prei uitgeplant

De in het vroege voorjaar gezaaide prei is geselecteerd en uitgeplant. Dit keer niet in een geul, maar in plantgaten. En toen kwam de regen.

(Meer weten over prei? Klik hier.)

Was dat te danken aan het spul van ECOstyle of omdat de uienvlieg zich in 2009 voornamelijk op de uien en sjalotten had geconcentreerd? (Zo van: wat zullen we dit jaar eens te pakken nemen in de tuin van MergenMetz?)
In 2008 is de prei grotendeels ten prooi gevallen aan de uienvlieg. Dit jaar hebben we met Wortelvliegvrij van ECOstyle tussen de zaailingen gestrooid. (En tussen de lente-ui, trouwens.) Er waren weliswaar enkele aangetast, maar het aantal uitplantbare preitjes was groot.

Selecteren

Prei uitplanten 1Prei moet worden uitgeplant als ze potlooddik zijn. Een dik of een slank potlood?  Wat is dik genoeg? (Dat doet mij denken aan een grap van twintig jaar geleden, maar nog even actueel.)
Rechts op de foto is als uitplantbaar gekwalificeerd, links verdwijnt op de composthoop.

 

Bijknippen en poten

Prei uitplanten 2Met een pootstok heb ik ca. 20 cm diepe gaten gemaakt. Daarin zijn bijgeknipte preitjes gezakt. De wortels worden bijgeknipt tot op plm 1 à 2 cm en een deel van het loof afgeknipt. (Niet noodzakelijk volgens VELT. Maar we doen het toch. Het werkt ook wat makkelijker.)
Laat de preitjes in het gat zakken en giet een klein beetje water langs de rand. Het idee is dat het gat zich vanzelf door regen e.d. met zand opvult, terwijl de prei groeit.
Daarbij moet je er eigenlijk voor zorgen dat het punt waar het loof uit elkaar wijkt, schoon van zand blijft. (Hoewel de prei van binnenuit groeit.)

Plant de preitjes zo dat het loof naar buiten, dus haaks op de rij, groeit. Professionals houden een afstand van 10 cm aan. Ik heb meer genomen.

 

Regen

Dat was maandag 6 juli 2009. En daarna begon de zondvloed van regen. In paar dagen blijken de gaten vrijwel geheel met zand gevuld…..

Plaats een reactie