bron: Bon Apetit, december 1992
scheut olijfolie;1 middelgrote ui, gesnipperd; 3 tenen knoflook, fijngehakt (kwartier tevoren); 450 gr blik tomaten (zonder vocht) of pakweg een kilo rijpe tomaten, grof gehakt; 2 eetl basilicum, fijngesneden; 2 eetl oregano, fijngesneden; 100 gr gemarineerde artisjokharten uit pot, uitgelekt, gehalveerd; 280 gr linguine (hele dunne spaghetti); fikse hand (100 gr of meer) Parmezaanse kaas, vers geraspt; zout naar smaak;
Neem een stevige pan (kasserol) en verhit een scheut olijfolie. Smoor de ui glazig en doe de knoflook er bij. Smoor nog even. Dan de gehakte tomaten – zonder ‘sap’) en de kruiden. Als u tomaten uit blik of pot gebruik, een kleine tien minuten sudderen. Onderwijl af en toe roeren. Datzelfde doet u met de gehakte verse tomaten, alleen langer dan tien minuten.
Het moet een ietwat dikkere saus worden.
Zet ondertussen het water voor de pasta op.
Linguine is zo gaar (een minuut of twee), als u spaghetti gebruikt duurt dit wat langer.
Terwijl de pasta kookt, doet u de gehalveerde artisjokharten bij de tomatensaus. Als ook de geraspte kaas. Op smaak brengen met wat zout.
Pasta afgieten en ook door de saus halen. Goed omscheppen en dan de borden opscheppen.
15 oktober 2015
Bij het opruimen van mijn bureau vond ik dit recept. Geprint op 20 januari 2015. Nu is Lourdes Delgado bij ons en voor haar vertering geen vlees of vis. Louter groenten en een beetje pasta.
Het is verdraaid lekker.
Ui, knoflook, de laatste rode tomaten uit de kas, de laatste verse basilicum. En marjolein (oregano). Heerlijk als zo veel van eigen grond komt.
Opmerkingen
Ingemaakte artisjokharten zijn, u gelooft het of niet, ontzettend gezond. (Gebruik in dit recept niet die op water, maar die in olie en kruiden zijn ingemaakt.) Datzelfde geldt als u minstens een kwartier tevoren de knoflook hakt of perst (lees dit boek).
Ik ga hem nu maken. Lijkt me heerlijk!