(Voor 10 personen): 600 gr bruine linzen; 600 gr zilvervliesrijst; 600 gr uien, in ringen; 2 l groentenbouillon; 1 el bonenkruid; 200 ml olie; 500 g winterwortel, dun geraspt; 1 citroen, sap; bosje dille; 50 ml olijfolie
Wij hebben buiten gekookt, op houtvuurtjes. Met een potjie en een Dutch oven. Dit zat, in tegenstelling tot de naam, in de Dutch oven. Maar u kunt het natuurlijk ook op het keukenfornuis maken.
De pot is van het vuur. Het opscheppen kan beginnen.
|
Verwarm de olie in een potjie en doe de rijst erbij en bak deze onder voortdurend omscheppen iets glazig. Giet langs de rand van de pot voorzichtig de bouillon erin en breng het aan geheel aan de kook.
Voeg nu de goed gespoelde linzen en het bonenkruid toe en kook alles -zonder roeren- op een zacht vuur in drie kwartier gaar. Controleer tussendoor of er nog vocht in de pan zit.
Voeg zo nodig iets water toe.
Snij de uien in ringen en bak ze in de olie donkerbruin. Serveer deze apart. Rasp de winterpeen grof en bestrooi deze met citroensap en iets olie. Roer de fijngesneden dille erdoor.
28 augustus 2013
Gemaakt voor zestien mensen. We hebben de hoeveelheid voor tien personen aangehouden; ik denk dat we wel voor twintig hebben gekookt. Maar misschien ook omdat we nog een stoof erbij hadden èn procureur op de chuckwagon gebarbecued.
Het smaakte uitstekend.
|
Blik in de pot. ('t Is schemering, dus een fikse schaduwval.)
|
De linzenpot met een fikse pruik wortel en – geen dille, maar venkelgroen.
|
OPMERKINGEN
De pan mag niet droogkoken. We willen echter geen pap dus gebruiken we zoveel water dat aan het eind alles opgenomen is. Je kunt horen of het gerecht nog pruttelt. De steel van een houten lepel kun je ook als peilstok gebruiken en daarmee het waterniveau controleren.