Ossenstaartsoep

Bron: Oerkoken
(Voor 5 personen): 1 kg ossenstaart; 2 l (runder)bouillon; bloem; 25 gr boter; scheut azijn; 2 uien; 2 wortelen; oregano; tijm; foelie; peper; zout; suiker; sherry

Er gaat niets boven zelfgemaakte ossenstaartsoep. Met dank aan Martin, die hielp met koken en de soep heeft gemaakt.

Ossenstaartsoep - staartstukken.jpgStukken ossenstaart

29 augustus 2013
Gisteravond kookten we buiten. We zijn met veertien vrienden en twee leuke dochters, Alma en Clara. Een procureur van Jet (4,5 kg) op de chuckwagon en potten boven het vuur. Want vandaag wordt Oerkoken, het boek van Grijzebeer, officieel gepresenteerd.
In de potten hadden we deze stoof van pompoen en courgette, het 'linzen en rijst potjie met wortelsalade' (uit Oerkoken) en deze soep.

Al een hele tijd lag er een bepaalde hoeveelheid ossenstaart in onze diepvriezer. Ik meen dat een vriendin een hoeveelheid nodig had en dat ik toen heb gezegd: geef mij maar de rest. Nu, voor zestien personen, is er ca. 2½ kg ossenstaart gebruikt.
Op basis van het feit dat iedereen een ruime kom soep kreeg, en er veel overbleef, kan je zeggen dat het bovenstaande recept ook veel is voor vijf personen als voorgerecht.

 

Ossenstaartsoep - in de pan.jpgGrote pan op de chuckwagon
Ossenstaartsoep - soepkop.jpgDe soep in de kom

Bereiding

(Deze tekst is 1:1 overgenomen uit het boek:) Snij zo nodig de ossenstaart in stukken, bestrooi ze met oregano, peper en zout. Wentel de stukken door wat bloem en bak ze in de boter egaal bruin. Snij de groenten in dobbelsteentjes en smoor ze enkele minuten mee..Giet de bouillon erop, voeg de kruiden en de azijn toe, breng de soep aan de kook en laat haar in een goed gesloten pan enkele uren zachtjes koken. Zeef de soep, scheid de botten van de groenten. Pureer de groenten en haal het vlees van de botten. Doe dit met de groenten terug in de pan en laat het geheel nog even doortrekken.
Maak de soep op smaak en voeg vlak voor het opdienen de sherry toe.
De soep mag dan niet meer koken

OPMERKINGEN
1.    De groenten uit de soep halen om te pureren hoeft niet. U kunt ook de staafmixer in de soep zetten.
2.   Kook lang genoeg, tot het vlees makkelijk van de botten gaat. Dat kan heus wel drie uur duren.

Plaats een reactie