Meloengelei

Gelatinia di melone

Bron: La Cucina Italiana (augustus 2009)
200 gr meloenvruchtvlees (cantaloup, galia o.i.d.); 100 gr suiker; 50 ml witte rum (zie opmerkingen); 2 gr agar agar of agar of agaragar; 1 citroen, sap en dunne schil (zie opmerkingen)

meloengelei - close up.jpg10 augustus 2009
We krijgen morgen acht mensen te eten en de inspiratie is even zoek. Cäthe, een lieve dame op enige leeftijd had gevraagd of ze met zeven vriendinnen bij ons kon komen bridgen en daarna eten. Nou, vooruit, voor Cäthe maken we een uitzondering. De toon voor voor- en hoofdgrecht wordt gezet door wat in de moestuin beschikbaar is. Maar het dessert is een andere kwestie. Het is voor mij altijd weer worstelen; ik ben niet echt een desserteur. Bovendien kook ik alleen, dus het moet ook niet allemaal met een hoge moeilijkheidsgraad zijn. Ik begon al chagrijnig te worden omdat ik geen idee had. Maar de voorzienigheid greep in: Plop, daar lag het nieuwe nummer van La Cucina Italiana op de mat. En bij het lemma Menu Rapido (p. 10 -11) stond dit recept.

11 augustus 2009
De dames waren verrast en vonden het apart en bijzonder lekker. En dat is het ook. Zelfs als je de rum en citroenschil vergeet. Of is het juist daardoor lekkerder?

Bereiding

Maak met 400 ml water, de rum, suiker, schil en de helft van het citroensap en de agar een siroop. Laat 5 minuten koken, gas uit, schil eruit vissen. (Mooie dunne citroenschillen maak je met een dunschiller als deze.)
Ondertussen de meloen schoonmaken en het vlees in kleine blokjes snijden. Doe deze in schaaltjes en schenk de siroop erbij.
Laat afkoelen en zet in de koeklast tot u het moet serveren.

OPMERKINGEN
1)   Op 11 augustus, 's middags, het moment van de bereiding kom ik erachter dat ik ben vergeten langs de biologische winkel te gaan om citroenen te kopen. Sap uit de fles werkt ook.
2)   En nu ik dit recept opvoer, realiseer ik mij dat ik de rum ben vergeten.
3)   Wij gebruiken ongeraffineerde rietsuiker.
4)   Ik heb het naar 10 personen opgerekt, dus 1 liter water, 5 gram agaragar (eigenlijk 6, meen ik), enzovoorts. Wat u met de aangegeven hoeveelheid krijgt is geen gelei waar u, bij wijze van spreken, de lepel in moet zetten. Het is "dik" vocht. Wij vinden dit oké.

Naschrift

Wijzer geworden door het boekje Agar Agar van Deltas. Agar en zuur gaan niet goed samen. Maar de helft van de citroensap lijkt voldoende te zijn om het wèl te doen geleren.
Rest de vraag: Is dit recept gewoon ongetest in La Cucina Italiana verschenen?

Plaats een reactie