Palmkool met aardappelen en worst

Cavolo nero, patate e salsiccia
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
30 min
 

Eenvoudig, eigenlijk een gedecomponeerde stamppot boerenkool, op zijn Italiaans. Het stampen ontbrak er aan. Snel gemaakt en lekker.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: Onbekend, van Italiaanse website
Ingredienten
  • 1 bos palmkool fikse bos!
  • 4 à 12 st aardappelen afhankelijk van grootte
  • 4-8 st worstjes afhankelijk van grootte
  • 4 tenen knoflook, niet al te fijn gehakt (niet geperst)
  • chilipeper
  • peper uit de molen en zout
  • beetje water
  • olijfolie
Bereiding
  1. Zet twee pannen water op het vuur. In de een koken we zometeen de aardappelen. In de ander de palmkool.

  2. Trek het blad van de palmkool met de hand van de dikke bladnerf, nerf wegdoen. Was het blad (drie keer).

  3. Aardappelen schillen en in soort van grove brokken snijden.

  4. Kook de aardappelen. Kook de palmkool. De aardappelen zullen iets langer nodig hebben dan de kool, die laatste tien minuten à een kwartier. Beide afgieten en uit laten dampen/lekken.

  5. Snijd de palmkool grof.

  6. Neem een stevige pan (een kasserol) waarin de worsten worden gebakken en neem een ruime koekenpan.

  7. Verhit in beide een scheut olie. Leg de worsten meteen in de koude olie in de kasserol en laat het langzaam opwarmen.

  8. In de koekenpan de knoflook zachtjes aanbakken. Strooi er wat chilipeper over.

  9. Doe de aardappelen bij de knoflook, schep om.

  10. Worstjes omkeren.

  11. Doe de palmkool bij de aardappelen en knoflook, schep om. Als het te droog wordt mag je er een scheutje water bij doen. Anders plakt alles aan de bodem. Draai het vuur laag.

  12. Als de worstjes gaar zijn (test), dan kieper je de inhoud van de koekenpan bij de worstjes en schep het geheel goed door elkaar. Laat vijf minuten doorwarmen zodat de smaken zich mengen.

  13. Breng op smaak met zout en wellicht nog wat peper uit de molen.

  14. Serveer. En eet smakelijk

25 september 2022
Het is een rijkdom van oogstbare groenten in dit jaargetij. Zo-even met Gerhard de spruiten geïnspecteerd. Hij zoekt de echte Rosen uit Rosenkohl, d.w.z. uitgroeiende spruiten, en daar wil hij kimchi mee maken.
Gerhard had ook worstjes gemaakt van ons eigen Bonte Bentheimer-vlees. Dus wat te doen met braadworstjes? “Stampot boerenkool met palmkool,” opperde mrs. M.
Hmmm. Maar even zoeken met de Italiaanse termen, leverde dit recept. Het is lekker in alle eenvoud.

Plaats een reactie

Waardering