Pasta met kikkererwten, cavalo nero en pecorino

Uit: Paradiso Seasons van Denis Cotter, uitg. Atrium (van BBC Food-website geplukt)
Tagliolini met kikkererwten, cavalo nero en pecorino - breed

fikse bos cavolo nero/palmkool (of spinazie, of snijbiet); forse scheut olijfolie; 2 citroenen, alleen de geraspte schil; sap van ½ citroen; 200 gr kikkererwten, gekookt; 100 gr pecorino, geraspt; peper; zout; 500 gr tagliolini of vergelijkbare pasta

De vorige avond: kikkererwten in de week zetten. Deze ochtend: kikkererwten in een uur of wat gaarkoken. Wegzetten.
100 gr droge kikkererwten = 200 gr gekookte, ze verdubbelen dus in gewicht.

Tagliolini met kikkererwten, cavalo nero en pecorino - bord deel 2Ontdoe de palmkool van de dikke bladnerven. Kook de koolbladeren een minuut of wat en hak ze fijn.
Verwarm de olijfolie in een pan en roerbak de cavalo nero op matig vuur. Blijf roeren. Parallel hieraan water aan de kook brengen (of het water van de cavalo nero) voor de pasta en deze in een paar minuten al dente (beetgaar) koken (zie verpakking).
Giet de pasta af en roer deze door de cavalo nero, tezamen met de kikkererwten, geraspte citroenschil en het citroensap en de helft van de kaas. Op smaak brengen met peper en zout.
In een schaal doen en de rest van de kaas eroverheen. Serveren.


23 oktober 2006
Dit was een succes. Ik heb ongeveer 3 fikse bossen cavalo nero genomen en iets meer pecorino. Er moet wel flink wat peper en zout door. (Hoewel dat betrekkelijk is.)


23 november 2007
Norbert en Heike zijn er. Ik heb dit voor hen gemaakt, omdat het vorig jaar zo’n succes was. Ik denk dat ik dit maal iets te veel citroenrasp of citroensap heb gebruikt.


21 augustus 2016
Tagliolini met kikkererwten, cavalo nero en pecorino - bord deelTempus foetsie. We hadden geblancheerde palmkool over van de Tortino di patate e cavolo nero. Jolien en René (en Maud) komen eten. Dus gisteravond kikkererwten in de week gezet en vanavond dit puike gerecht weer eens gemaakt. Erg lekker. Vaker doen!
We hadden geen lange pasta, wel volkoren penne. Dat werkt ook uitstekend.


OPMERKINGEN
1) Uit het bovenstaande blijkt: voorzichtig met citroensap, niet te enthousiast.
2) Parmezaanse kaas voldoet ook in plaats van pecorino

 
 

Plaats een reactie